47-годишен столичанин беше ударен от мълния снощи, докато е разхождал кучето си. Трагичният инцидент е станал до беседка между блоковете в "Люлин" 6, която е изцяло от дърво и няма метални части. Свидетели на удара на мълнията са станали младежи, които били на няколко метра. Леко поразен е един от тях, който е държал телефон в ръка.

Беседката, намираща се в градинката до блок 623 в Люлин, винаги е пълна с хора. Непосредствено до нея има детски кът и фитнес на открито.

Група деца са се намирали на тази детска площадка и станали преки свидетели на инцидента. Споделиха, че мълнията била толкова мощна, че и те са усетили електрическия разряд.

Вчера, като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара. По-близо беше към тях.
Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също. Понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри.
Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона, него в ръката и ние побегнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх да не ни удари пак.

Очевидци разказват, че в беседката, освен пострадалия, е имало и други хора, подслонили се от бурята.

Мълнията е била толкова мощна, че при съприкосновението си със земята е направила близо 10-сантиметрова дупка.

Цялата мощ на разряда обаче попада в близко стоящия 47-годишния мъж, преминава през кучето му и това спасява останалите хора в беседката.

Повечето стари сгради нямат работещи гръмоотводи

Повечето стари сгради нямат работещи гръмоотводи

Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо действие могат да осигурят защита в радиус 110 метра от сградата. Това означава, че колкото повече сгради...

Сигналът за инцидента е подаден в 20:17 ч. в Спешна помощ. Линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Медиците започват незабавна реанимация, докато транспортират пострадалия към "Пирогов", съобщи говорителят на спешна помощ Катя Сунгарска.

Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП: Момчето е било с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път на транспортирането са извършвани реанимационни действия, но буквално преди вратите на "Пирогов" е издъхнал.

Синоптиците предупреждават, че когато видим купесто-дъждовна облачност през летните месеци, това е сигурен признак за интензивни валежи, често съпътствани с мълнии. Единствената защита от тях са сгради с гръмоотводи.