НОВИНИ

Много кандидати за учители в Благоевград

Над 100 работни места за учители са обявени в Благоевградска област преди началото на учебната година. Само в Гоце Делчев се търсят повече от 40 преподаватели. Въпреки големия брой свободни позиции, от Регионалното управление по образованието в Благоевград успокояват, че недостиг на педагогически персонал няма и учебната година ще започне нормално във всичките 128 училища в региона.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:00, 04.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

В Професионална гимназия по икономика в Благоевград има десет свободни места за учители по икономика, счетоводство, български, английски и френски език. Повечето позиции са освободени от преподаватели, които са в пенсионна възраст. За всяко свободно място документи са подали по няколко кандидати.

Ася Бояджиева, директор на Професионалната гимназия по икономика в Благоевград: До момента има 35 подадени комплекти документи. Трудност по езиците определено ,затова защото тези, които са завършили филологии имат и алтернативни форми за реализация, така че там са ни трудностите.

В училището нямат притеснения, че ще се явят достатъчно кандидати, а по-скоро дали те ще са подготвени за учителската професия.

Ася Бояджиева, директор на Професионалната гимназия по икономика в Благоевград: „Назначавайки млади колеги, много бързо някои от тях си тръгват. Ето го примерът от миналата година, на 12 септември бяха назначени 10-12 всъщност учители и до 18 септември трима вече напуснаха. Едната дама ми каза ,че е отслабнала с 5 килограма ,защото си готвила уроците в къщи ,влизайки в клас забравяла какво трябва да каже."

И в другите училища в Благоевград, където са обявени свободни позиции за преподаватели, също има много желаещи млади учители, обясниха от Регионалното управление по образованието.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: „И наблюдението конкретно показва, че за всяко едно работно място, обявено от директор на съответно училище кандидатстват не по-малко от 5-7 колеги учители, които желаят да заемат мястото.

От по-малките населени места в Благоевградска област, най - много - 13 преподаватели се търсят за училището в община Сатовча, а в общините Якоруда и Белица тази година не е обявени работни места за преподаватели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Шарл Азнавур идва за голям концерт в България
​Шарл Азнавур идва за голям концерт в България
Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските и гръцките пристанища
Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските и гръцките пристанища