Само около 10 семейства от гоцеделчевското село Господинци продължават да отглеждат тютюн. Останалите са се отказали заради ниските изкупни цени и масово отглеждат краставички корнишони. Те успешно реализират цялата си продукция. Тази година обаче добивът не е голям.

Господинци, Гоце Делчев

Бенизе Пилева и семейството ѝ отглеждат корнишони от около 15 години. Казва, че в началото добивите са били много добри - от 1 декар са изкарали близо 12 тона, но с всяка изминала година количеството намалява.

Бенизе Пилева - зеленчукопроизводител: Започна вече много топлини и изведнъж застудяване, и корнишонът пада. Брали сме по близо 400 килограма на ден, но сега берем по 50 килограма. Няма.

Въпреки че тази година корнишоните са по-малко, в сравнение с миналата, качеството им е отлично.

Бенизе Пилева - зеленчукопроизводител: Затова е и толкова скъп. В момента върви 1.50 - 2 лв.
Ахмед Ходжов - кмет на село Господинци: Всичката продукция, която произвеждат, я реализират благодарение на това, че стоят отстрани на улицата и преминаващият пътникопоток от автомобили си закупуват от тях.

Кметът допълни, че отглеждането на корнишони изисква много усилия и едно семейство трудно би се справило с повече от един декар. Затова със зеленчука не се засяват големи площи, а това води до появата на пустееща земеделска земя.