НОВИНИ

Многобройни сигнали за лисици, които се разхождат по русенските улици

Снимки и клипове непрекъснато се разпространяват из интернет. Една от тях даже беше уловена от охранителната камера на Регионалния телевизионен център на БНТ, докато обикаля из града.

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 16.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Действието се развива през нощта - лисицата се опитва да влезе в двора на Телевизионния център, а след това тръгва по улицата. От оградата я проследява една от телевизионните котки, притеснена да не ѝ навлязат в територията. Експертите обясняват, че те са естествени врагове, защото лисицата е от семейство „кучета". А котката е имала основание за притеснение, защото дивото животно е напуснало естествените си местообитания заради храната.

Розали Коев - главен експерт в Регионална дирекция по горите - Русе: Лично аз съм виждал 2 пъти в града лисица. Необичайно е, но не е невъзможно, тъй като тук те намират лесно храна, а в необитаемите сгради и дворове те намират убежище.

Лисиците бързо се приспособяват и се поддават на опитомяване, казват специалистите. И не би нападнала човек.

Розали Коев - главен експерт в Регионална дирекция по горите - Русе: Смятам, че е много по-безопасна от бездомните кучета, поне за хората в града. Тя е диво животно все пак и всички диви животни се плашат от хората.

В Англия и Ирландия лисиците са като нашите бездомни кучета и ако повече от тях установят, че в града по-лесно се оцелява, може да заприличаме на някоя от островните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова оттегли оставката си
Корнелия Нинова оттегли оставката си
Русенски ученици имат интерес да работят по морето през лятото
Русенски ученици имат интерес да работят по морето през лятото