Стотици хиляди проевропейски настроени британци от всички краища на Обединеното кралство се събраха на протест в Лондон. Те призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Брекзит.

© БГНЕС

Опонентите на развода между Брюксел и Лондон се събраха в района на Хайд парк преди да се отправят на марш под надслов "Оставете на хората да решат" към резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт" 10 и след това към правителствените сгради в Уестминстър.

Протестът, който е един от най-масовите в британската столица от десетилетия насам, се организира малко след срещата на върха в Брюксел на лидерите от ЕС. На Европейския съвет в белгийската столица британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Брекзит, но само при условия че сделката бъде гласувана в парламента до 12 април.

Демонстрацията, организирана от групата за натиск "Вотът на народа", е подобна на тази, организирана миналия октомври, която привлече по улиците на британската столица близо половин милион души.

Тереза Мей нееднократно е отхвърляла идеята за провеждане на втори референдум за Брекзит с мотива, че това ще задълбочи разделението в британското общество и ще подкопае устоите на демокрацията.

Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит

Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит

Възможно е да няма трето гласуване на споразумението за напускането на Великобритания, в случай, че то няма необходимата подкрепа.