За днес във Венецуела са планирани многохилядни демонстрации. Опозицията излиза на улицата с искане за оставката на президента Николас Мадуро.

Две демонстрации са планирани за днес във венецуелската столица Каракас. Поводът е 20-та годишнина от "Боливарската революция" на Уго Чавес. Опозицията, водена от временно изпълняващия длъжността президент Хуан Гуайдо, ще използва случая, за да поиска отново оттеглянето на Николас Мадуро от властта.

Акцията на опозицията ще се проведе пред представителството на ЕС във Венецуела. По този начин ще бъде изпратено послание към Евросъюза и благодарност, че скоро държавите от Блока ще признаят новата власт, обяви Хуан Гуайдо.

Европейският парламент официално призна 35-годишния председател на парламента за лидер на Венецуела. По-късно, на среща в Букурещ, министрите на външните работи на ЕС се споразумяха, че ще стоят зад него, само до провеждането на нови избори.

САЩ ще изпратят хуманитарна помощ на Венецуела

САЩ ще изпратят хуманитарна помощ на Венецуела

Съединените щати ще изпратят хуманитарна помощ на Венецуела. Това съобщи в Туитър помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Бо...

Шест страни членки вече поставиха условие на държавния глава да свика предсрочни избори. Подкрепяният от Русия, Китай, Северна Корея и Турция Мадуро обаче отхвърля ултиматума и обвинява САЩ в организирането на държавен преврат.

Напрежението се покачва при всеки призив за протест във Венецуела. Според ООН около 40 души са загинали, а повече от 850 са арестувани при протестите от 21 януари насам. Богатата на петрол държава е раздирана от дълбока политическа и икономическа криза. Венецуела страда от бурна инфлация и недостиг на храни и лекарства. Съединените щати обявиха, че ще изпратят хуманитарна помощ на страната по искане на обявилия се за временен президент Хуан Гуайдо.