НОВИНИ

Мнозинството германски граждани са за нови избори за Бундестаг

Болшинството германски граждани с право на глас са за нови избори за Бундестаг след провала на преговорите за съставяне на коалиционно правителство с участието на консервативния блок ХДС/ХСС, СвДП и „зелените“, сочат публикуваните резултати от анкета, проведена от социологическата агенция Forsa по поръчка на телевизионните канали RTL и NTV.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:51, 20.11.2017
Чете се за: 00:21 мин.
По света
мнозинството германски граждани избори бундестаг

Според резултатите 45% от запитаните са се произнесли за нови избори, а 27% са за формиране на т. нар. широка коалиция с участието на консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите от СДП, 24% смятат, че трябва да се сформира правителство на малцинството.

Според проучването, ако се проведат нови избори, съотношението на резултатите няма да се измени съществено. Консерваторите биха получили 31% от гласовете /при 33 на изборите на 24 септември/, СДП – 21% (20.5%), СвДП - 10% (10,7%), зелените - 12% (8,9%), "Алтернатива за Германии" - 12% (12,6%). Повечето от отговорилите (53%) не са съгласни с решението на свободните демократи да излязат от преговорите за коалиция, а 43% казват, че разбират мотивите им.

В крайна сметка обаче, повечето от германските граждани биха предпочели отново на поста канцлер да бъде Ангела Меркел (49%).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА предвиди кои градове ще се наводнят при стопяването на ледовете
НАСА предвиди кои градове ще се наводнят при стопяването на ледовете
Близо сто надзиратели се събраха пред Бургаския затвор на протест
Близо сто надзиратели се събраха пред Бургаския затвор на протест