НОВИНИ

Мнозинството италианци подкрепят плановете на правителството за по-висок дефицит

Предизвикалият множество спорове италиански проектобюджет, който изплаши финансовите пазари и бе критикуван от ЕС, се подкрепя от мнозинството италиански гласоподаватели, сочи публикувано днес проучване, цитирано от ДПА. Около 59 процента от италианците подкрепят бюджетните планове на правителството за 2019 година, предвиждащи съществено повишаване на дефицита. Това сочи анкетата на Ипсос, публикувана от в."Кориере дела сера".

bnt avatar logo
от БТА
15:30, 21.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
мнозинството италианци подкрепят плановете правителството висок дефицит

Шефът на Ипсос Италия Нандо Паньончели посочи, че е установил, че според 55 процента от италианците е необходим по-висок държавен дълг, за да бъде стимулирана икономиката.

Популисткото правителство, съставено от движение "Пет звезди" и партия "Лига", планира да повиши бюджетния дефицит до 2,4 процента от брутния вътрешен продукт спрямо 0,8 на сто, както пое ангажимент предходното правителство.
Това обезпокои Брюксел и инвеститорите, тъй като италианското дългово равнище е сред най-високите в света, достигайки над 130 процента от БВП.

Утре италианското правителство трябва да изпрати писмено обяснение на Европейската комисия, която заяви, че проектобюджетът на Рим е "безпрецедентно" отклонение от бюджетните правила в еврозоната.

Лидерът на движение "Пет звезди" и италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо вчера изключи възможността да бъде променен заложеният бюджетен дефицит, въпреки че международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Италия.

Джанкарло Джорджети от партия "Лига", който е държавен заместник-секретар към министерския съвет, посочи в интервю за днешния вестник "Месаджеро", че бюджетният дефицит от 2,4 на сто е "максималният таван", намеквайки, че може да бъде понижен.

Не може непрекъснато да натискаме газта. Ако видим завой, трябва да намалим и да сменим предавката, а след това отново да ускорим, коментира Джорджети.

Той подчерта, че Италия не трябва да пренебрегва проблемите за банките, предизвикани от повишаването на лихвите по държавните облигации на страната, допълва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е опасна стъпка, според Москва
Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е "опасна стъпка", според Москва
Бък - кучето, което стана герой по софийските улици
Бък - кучето, което стана герой по софийските улици