НОВИНИ

Мнозинството отхвърли искане на БСП за изслушване на премиера по казуса с ЧЕЗ

Продължават политическите спорове около сделката с ЧЕЗ. От ляво отново пискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да отговори на въпроси за сделката, мнозинството обаче отхвърли предложнеието. С какви мотиви - обяснява Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:40, 28.02.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Мнозинството отхвърли искане на БСП за изслушване на премиера по казуса с ЧЕЗ

От ляво поискаха премиерът да разкрие пред депутатите повече детайли около сделката с ЧЕЗ, а от ГЕРБ отговориха, че всички данни, които премиерът има, са внесени в секретното деловодство на парламента, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. С цялата информация могат да се запознаят депутатите там. Управляващите напомниха, че утре ще се проведе съвместно заседание на комисиите по енергетика и контрол на спецслужбите. На това заседание ще се изслушат представители на всички институции, които имат отношение по проверката на сделката с ЧЕЗ.

От БСП настояха и премиерът да разкрие кой според него се опитва да свали правителството.

;

Вчера Бойко Борисов видя сценарий за дестабилизиране на управлението и посочи, че сценарият е различен от този през 2013 г., но зад него стоят същите хора.


Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ "БСП за България": Ние сме парламентарна република и съответно всяка една парламентарна група има право да задава въпроси, защото, ако за управляващите скандалът с ЧЕЗ не е проблем, за хората, за българските граждани, това е основен проблем. Нека министър-председателят отговори поемала ли е ангажименти българската държава по въпросната сделка, по какъв начин пр итази сделка са защитени интересите на хората и държавата. Вчера министър-председателят беше изключително изнервен и затова искаме днес, по един културен начин, да отговори на въпросите, а именно: „Ще ги гоня до дупка“. Кого ще гони до дупката? Кои са „те“?
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: По отношение установяване на фактите и обстоятелствата за тази сделка, в утрешния ден е насрочено заседание на две компетентни по въпроса комисии - по енергетика и по контрол на службите. Така че в утрешния ден членовете на тези комисии ще имаме възможност да поставим всички тези въпроси към всички органи, които ще бъдат поканени на това изслушване.
Валери Симеонов, зам.-министър-председател по икономическата и демографската политика: Опозицията има интерес от сваляне на правителството, казвам го, артикулирам го, включително и партиите, които не са удовлетворени от резултатите на последните парламентарни избори, които не са в парламента. Има най-различни групи, хора. Естествено, че конкретните лица са в тези партии основно. Тези, които правят изявления, които прекалено раздуват целия този случай, а аз мисля, че към този момент ние нямаме кой знае какво да говорим. Нека изслушаме съответните органи, институции и тогава ще имаме някаква позиция.


;

От БСП казаха преди малко, че са отишли в секретното деловодство в парламента, за да се запознаят с материалите, внесени от премиера. Там те намерили „един хвърчащ лист без подпис и печат“. От ляво поискаха на утрешното изслушване да бъдат поканени представители на Българската банка за развитие. Попитаха дали е вярна информацията, че тази банка няма нищо общо със сделката с ЧЕЗ.

;

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев каза, че ако БСП смятат, че информацията в секретното деловодство няма нужда да бъде класифицирана, тогава те да я оповестят.


Депутатите спориха и по промените в Закона за обществените поръчки, които предвиждат ремонтите на граничната ограда да се правят без обществени поръчки и чрез пряко договаряне. Според левицата това ще прикрие корупционни схеми, а според управляващите така ремонтите ще се случват по-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата разследва длъжностно лице в Перник
Спецпрокуратурата разследва длъжностно лице в Перник
Ограничено е движението по АМ „Тракия“ между Карнобат и Бургас
Ограничено е движението по АМ „Тракия“ между Карнобат и Бургас