НОВИНИ

Мобилна екостанция следи въздуха във Враца

Заради констатираното обгазяване на Враца, от екоминистерството по спешност изпратиха мобилна станция за денонощно следене на атмосферния въздух. Проверката в местната пречиствателна станция показа, че това е източникът на замърсяването, а от общинскаата управа се заканиха да наложат сериозни санкции на строителите за забавената модернизация на съоръженията.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:32, 26.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От фирмата изпълнител на водния цикъл, която извършва реконструкция на пречиствателната станция, признаха, че реализацията на проекта се е забавила с повече от една година. Това е довело до спиране на съоръженията за пречистване, откъдето пък дойдоха и зловонията над града. След приключване на строителството, тук ще се изпълни специална програма за залесяване.

Пламен Георгиев, началник на строежа
"Трябваше да стане на 24 септември миналата година. Сега работим по компансационен график и трябва да сме напълно готови на 20 март догодина и ще бъде завършено и озеленяването. Тази есен ще направим озеленяване в зони 1, 2 и 3. Отделно по периметъра ще има туи. В момента преговаряме и от 20 септември ще имаме договор да започнем залесяването."

Мобилната станция на МОСВ е разположена в района с най-много сигнали за опасна задушлива миризма в квартал Дъбника. Освен обичайните показатели, ще се следи непрекъснато и наличието сероводород и амоняк във въздуха.

Мирослав Комитски, заместник-областен управител
"Няма повишаване на параметрите, които характеризират атмосферния въздух, анализите се правят през 72 часа."

Строителите заявиха, че новата пречиствателна станция на Враца ще бъде най-модерната у нас и няма да обгазява района.

Пламен Георгиев, началник на строежа
"Предвиждаме на три места система за контрол на миризмите и обезмирисителна инсталация, но сега не мога да покажа проекта, защото е за съгласуване в пожарната, после ще отиде за съгласуване в Общината."

Обработката на откритите площи с опасни утайки продължава с екопрепарати, а от ВиК обещаха, че влагането на допълнителни средства за обезопасяване на пречиствателната станция няма да доведе до поскъпване на водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските медии за визитите на Борисов
Германските медии за визитите на Борисов
Наградиха ученици от Класическата гимназия
Наградиха ученици от Класическата гимназия