НОВИНИ

Мобилните екипи в Русе продължават да издирват отпаднали от системата ученици

Близо 80 деца, отпаднали от образователната система, са се завърнали в училищата и детските градини в Русенска област за месец октомври. За това са помогнали мобилните екипи, които са посетили над 700 семейства, чиито деца не ходят на училище. Според специалисти, в русенската община Ценово миграцията и ранните ромски бракове са основните причини за отпадането на учениците от образователната система.

bnt avatar logo
от ​В. Николова, Д. Николова
13:05, 12.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
Още

В община Ценово около 10% от учениците са в чужбина. 10-годишната Галя Светославова не е посещавала училище една година, защото родителите ѝ я взели със себе си в Германия. Тя е едно от трите деца в общината, върнати обратно в образователната система.

Галя Светославова: Тука ми е хубаво и знам езика, а пък там много ми е труден езика.

В училище "Хр. Ботев" в Ценово се обучават 61 деца, като 70 % от тях са от ромски произход, а семействата им са бедни. Затова от общината са организирали кампании за събиране на дрехи, обувки и хранителни продукти.

Ваня Игнатова - зам.-кмет на община Ценово: Стремим се, който няма работа да му осигурим работа, защото родителите се оплакват, че им липсват доходи, за да пуснат децата си на училище.

Според образователните експерти, работата с рисковите групи ученици, трябва да продължи и в самите образователни институции.

Росица Георгиева - началник на РУО-Русе: Ние връщаме децата в училище, но ако не успеят колегите в образователните институции да ги задържат, това е сериозен проблем.

60 деца в областта са в риск от повторно отпадане от системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват извънредно съоръженията за електрозахранване в Панчарево и Горубляне​
Проверяват извънредно съоръженията за електрозахранване в Панчарево и Горубляне​
Радев: Протестите са закономерни, очаквам правителството и НС да посочат изход
Радев: Протестите са закономерни, очаквам правителството и НС да посочат изход