НОВИНИ

Промени в Закона за защита при бедствия

До два часа мобилните оператори ще дават информация за местоположението на телефони, от които е подаден сигнал за бедстващи хора в планината. Това решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за защита при бедствия.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:03, 30.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Всички помним трагичния инцидент с 34-годишният Мирослав Късовски, който бе открит мъртъв в Стара планина,след цяла седмица безуспешно издирване от планински спасители и доброволци. Включи се дори армията. В края на октомври Мирослав изчезна под връх Ботев. Оказа се,че мобилният му телефон е работел до третия ден от изчезването му.

По закон от ПСС тогава все още нямаха право да изискват информация за местонахождението на хора в беда от мобилните оператори. Именно този случай предизвика промените в Закона за защита при бедствия, които днес бяха гласувани с пълно мнозинство. Целта е да се пести ценно време за реакция в планината, защото особено при лоши метеорологични условия, батериите на мобилните телефони падат много бързо, а с това и шансовете за спасяване намаляват.

Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба: "Ние сме много доволни, тъй като това е един много сериозен проблем, който имаме за трудното позициониране и намиране на пострадали в планината и приемането на този закон ще ни даде възможност по най-бързия начин да бъдат откривани хора, които искат да им бъде оказана помощ."

- Ефективно ли ще бъде според вас?


Радко Марков:
"Да, разбира се. Не във всички случаи, но това е още едно допълнение към възможностите."

Потърсихме позицията и на трите мобилни оператора за промените в закона. Единият от тях все още не ни е отговорил, а позицията на останалите е, че ще подават необходимата информация в максимално кратък срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор на камион задържа двама афганистанци
Шофьор на камион задържа двама афганистанци
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен