Всяка година специалистите от Неонатологичното отделение към Акушеро-гинекологичната болница във Варна спасяват живота на близо 300 недоносени бебета от цяла Североизточна България. Тази година, благодарение на инициативата „Българската Коледа“, здравното заведение получи свръхмодерен кувьоз за интензивни грижи, така необходим на най-малките пациенти да преодолеят последствията от преждевременното раждане.

Варна

Повечето от недоносените бебета в Отделението по неонатология са с критично ниско тегло и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят. Затова инкубаторите, в които живеят с месеци, са жизнено важни за тях.

Модерният кувьоз, дарен с помощта на инициативата „Българската Коледа“, осигурява на малките пациенти нужната температура и влажност на въздуха. Има вградена везна, която дава информация за теглото на бебето. Така отпада необходимостта тези от тях, които са в тежко състояние, да бъдат изваждани от инкубатора.

д-р Снежинка Цветкова - началник на Неонатологичното отделение в АГ-болница - Варна: Освен това дава възможност за подаване на кислород директно в кувьоза и то дозиран кислород, което също е много важно, тъй като точната дозировка на кислородотерапията предотвратява трайни късни усложнения при недоносените деца.
На кого помага "Българската Коледа"?

На кого помага "Българската Коледа"?

За 16-а поредна година кампанията "Българската Коледа" ще даде възможност за лечение с високотехнологична апаратура на деца с тежки заболявания като о...

В началото на декември Ралица Жекова става майка на две прекрасни момченца, за които сега се грижат неонатолозите.

Ралица Жекова: Апаратурата е изключително важна, от друга страна. Тук има много добри специалисти, което пък ме кара да се чувствам спокойна за моите деца. + 0.

Отделението по неонатология разполага с достатъчно съвременни кувьози за интензивно лечение, но има нужда от обновяване на част от останалите, които са 10-годишни. Необходим е и транспортен кувьоз.

д-р Снежинка Цветкова: Кувьоз, който да дава възможност за деца след първична реанимация в родилна зала да бъдат транспортирани до интензивното отделение.

За тази апаратура неонатолозите отново разчитат на хилядите българи, които подкрепят инициативата "Българската Коледа".

Вижте повече за кампанията Българската Коледа