НОВИНИ

Модерна лаборатория заработи в комплексния онкологичен център в Пловдив

Модерна патологична лаборатория заработи в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Благодарение на новата апаратура, която е на европейско ниво, изследванията за съмнение за злокачествени заболявания стават за по-кратно време и са по-точни. Повече вижте в следващия репортажа на Антоанета Чакандракова.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
13:15, 05.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Отделението по клинична патология обслужва болни от цялата Южна България. Месечно тук се обработват стотици проби на пациенти със съмнение за онкологични заболявания. Отскоро звеното се сдоби с автоматизиран имуностейнър, с който се извършват специализирани изследвания.

Д-р Парашкев Цветков – управител на Комплексен онкологичен център - Пловдив: "С тази апаратура не цялата тъкан, а се слиза на ниво клетка, дори под клетката на молекулите, които изграждат самата клетка.

С новата апаратура прецизно се установяват промени в раковите клетки. Грешката е сведена до минимум и се дава по-ясна преценка какво да бъде терапията на болния.

Д-р Свитлана Бачурска – началник на Отделение по Клинична патология: Дневно правим минимум между 5 и 10 изследвания. Някой път е повече. Това са хормонални рецептори при гърдата. При нас жена, която е оперирана в понеделник, на другия понеделник минава онкологична комисия и вече с диагноза и изследвания, онкологът вече знае какво да прави с какво да я лекува. Не обикалят по други болници, за да бъдат извършени тези изследвания, които пациентът да си ги заплати.

В Америка 90% от болниците работят с такъв апарат. Според лекарите те са най-добрите в онкологичната диагностика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 4.8 на 300 км южно от Атина
Земетресение с магнитуд 4.8 на 300 км южно от Атина
Русенец изобрети алтернатива на Брайловото писмо
Русенец изобрети алтернатива на Брайловото писмо