Община Благоевград ще бъде собственик на ски зона „Картала” в Рила планина. Центърът бе открит преди 8 години и бе собственост на кметството и на частен инвеститор, който изтегли заем от 12 милиона лева за изграждане на лифт. Заради неизплащане на кредита съоръжението стана собственост на банката, но от Община Благоевград са заявили, че ще го откупят.

Благоевград

За да откупи лифта Община Благоевград трябва да внесе в банката 3 милиона 750 хиляди лева. Сумата ще се изплаща 10 години, а ски зоната ще бъде изцяло обновена и модернизирана.

Общината иска да закупи оръдия за изкуствен сняг и да удължи пистата. Идеята е да се построят най-много 3 хотела и няколко заведения в района.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: "Ако някъде примерно терените, които попадат в тези наши намерения, не са общински. Ще търсим съгласие от Министерството на земеделието да бъдат деактувани, да бъдат прехвърлени от държавни в общински."

Георги Занков: "Аз съм един от основателите на тази писта. Това е може би най-добрата писта на целия Балкански полуостров за спускане

Общинският съвет в Благоевград ще вземе решение дали да се изтегли заем, с който кметството да покрие дълга на фалиралия инвеститор.