Продължаваме темата за Националното външно оценяване след 10-ти клас и за двата етапа на средното образование. След като получат Удостоверение за завършен първи гимназиален етап, 16-годишните ученици, които не желаят да учат повече, могат да напуснат системата и да започнат работа.

Дали обаче реално това може да се случи и има ли кой да ги наеме - вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

9-ти клас на Професионалната гимназия по транспорт "Хенри Форд". Учениците съвсем скоро са научили за Националното външно оценяване, което ги очаква догодина. Младежите коментират и възможността на 16 години да напуснат училище.

Могат ли обаче 16-годишните ученици, получили Удостоверение за завършен Първи гимназиален етап да работят и какво?

Таньо Стойчев, директор на професионална гимназия " Хенри Форд": При съвременното ниво на техника и икономика, малко фирми биха си позволили лукса да назначат ученик, който току-що е навършил 16 години, излязъл извън училищната възраст, във фирмата на работа, именно поради липсата на каквито и да било умения.

А именно - ако ученикът е от профилирано училище, той няма да има никаква професионална квалификация. Ако е от професионална гимназия - ще има само първи клас квалификация. Освен това, заради изискванията на Инспекцията по труда, непълнолетни лица се наемат много трудно от работодателите - изискват се специални условия на труд и разрешение на родителите.

Таньо Стойчев, директор на професионална гимназия "Хенри Форд": Те могат да полагат труд намален, почасово до 7 часа, непълнолетните граждани на България, но без професионална квалификация какъв труд? Не може всички да метем улиците в крайна сметка. След 10-ти клас учениците могат да станат основно сезонни работници.
Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина

Четири изпита на Националното външно оценяване след 10. клас догодина

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас. Те ще са първия випуск по новия за...

По принцип законът позволява 16-годишни да бъдат наемани на работа макар и с много условия, проблемът е, че няма кой да ги наеме.

Христина Пейчева, мениджър- корпоративни комуникации в автомобилна фирма: Виждаме редица трудности, редица аргументи, които не биха ни позволили да ги вземем на работа.
Николета Бориславова, мениджър- подбор в автомобилна фирма: Ние бихме предпочели или дуалната форма, или завършили 12-ти клас деца с по-сериозна теоретична подготовка.

Мениджърите са категорични - по-добрият вариант е наемане на ученици от дуалното обучение, които след 16-годишна възраст едновременно работят и учат, но до 12-ти клас.

Смятат и че много малко ученици ще се възползват от възможността, дадена от Закона за училищното образование за изход от системата в 10-ти клас.

Заради този изход обаче всички десетокласници догодина ще бъдат подложени на стрес и още едно външно оценяване. С него те им стават общо четири.