Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес държавите членки възможно най-бързо за започват преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Могерини е в Люксембург на среща на външните министри от ЕС. Според българския външен министър Екатерина Захариева европейският проект няма да бъде завършен без интеграцията на Западните Балкани.

Могерини очаква от държавите членки да проявят мъдрост и да не отлагат започването на преговори със Северна Македония и Албания. Според нея отлагането на процеса ще се отрази негативно на мотивацията на двете балкански държави и ще има отрицателно влияние върху регионалното сътрудничество. На днешния ден преди година Скопие и Атина подписаха Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор за името името и отвори пътя на Северна Македония към членство в ЕС.

Федерика Могерини, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурност: По повод първата годишнина от подписването на Преспанското споразумение припомних на външните министри ясната позиция на Европейската комисия, която е, че без откачане трябва да започнат преговори със Северна Македония и Албания.

Окончателното решението трябваше за бъде взето от министрите утре, но очакванията са то да бъде отложено за септември. Държави като Франция, Холандия и Германия обаче все още имат съмнения за следващото разширяване на ЕС с двете балкански държави. Очаква се през есента Скопие и Тирана бъдат разделени и решенията да бъдат вземани за всяка една от тях поотделно.

"ЕС се надява Иран да продължи да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, не вярваме на изявления, а на становището на МААЕ, каза Могерини по повод днешни изказвания от Техеран.

Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана

Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан призоваха дн...