Европейският съюз е изцяло ангажиран с поддържането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма, заяви шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, пристигайки на неформална среща на върха на ЕС в Сибиу, цитирана от ТАСС. „Надявам се на нашият пълен ангажимент да запазим този важен документ“, каза тя.

© БГНЕС

Могерини още веднъж подчерта, че сделката СВПД играе ключова роля за сигурността на ЕС и на целия свят.

"Ще я спазваме, докато Иран я спазва и докато Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърждава това в своите доклади", добави тя.

На 8 май иранският президент Хасан Роухани обяви спирането на изпълнението на част от задълженията по СВПД. Според него, Техеран ще възобнови работата си по обогатяване на уран и ще спре модернизирането на реактора с тежка вода в Арак, ако страните по сделката не изпълнят изискванията на споразумението, включително тези, свързани с банковата дейност и търговията с петрол, в рамките на 60 дни.

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Иран частично се отказа от ядреното споразумение от 2015 година

Техеран е информирал останалите държави, подписали документа, с писма. Иранското послание беше доставено в Москва лично - от външния министър на стран...

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще постави въпроса за СВПД по иранската ядрена програма на неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз. Той направи съответното изявление при пристигането си на върха.

"Без съмнение ще обсъдим този въпрос", отбеляза той. Според Макрон Франция остава ангажирана с тази сделка.

Тръмп наложи нови санкции на Иран

Тръмп наложи нови санкции на Иран

Американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, че е провалил сключването на търговско споразумение между Съединените щати и Китай. Това засили нап...

Франция подкрепя допълването на Съвместния цялостен план за действие, като се вземе предвид иранската ракетна програма. Това съобщи в четвъртък френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на неформална среща на върха на ЕС в Сибиу, Румъния.

"Тази сделка не е достатъчна, бихме искали да я допълним по отношение на дейностите на Иран в сферата на ракетите, неговите дейности в региона," каза той.

Според Макрон ЕС трябва да направи всичко, за да може Иран да остане в сделката.