Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните министри. Tова, че е неформална, не значи че е по-малко важна, заяви по време на пресконференцията след Неформалния съвет на министрите на външните работи "Гимних" Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Стигнахме до споразумение, стигнахме до възможности за обмен на идеи по един откровен начин като мислим най-вече за бъдещето, допълни тя.

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Днес традиционно обменихме идеи с държавите - кандидатки, вниманието беше насочено към сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Много ползотворно беше това, че обменихме мнения, по-конкретно по общите усилия, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени всички в сферата на сигурността - борба с радикализацията, обмен на информация за завръщащи се чуждестранни бойци, информация за европейските мисии, които се провеждат в тази част на света.

Усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността са важен елемент от нашата съвместна дейност, обясни Могерини. Нещо, с което и страните - кандидатки трябва да бъдат наясно, защото те се подготвят да се присъединят към нас, допълни тя.

Най-важно беше обсъждането по Западните Балкани - това е и един от основните приоритети на Българското председателство, приоритет, който и ние споделяме, коментира Могерини. Тя обясни, че срещата е била първата възможност за министрите на държавите - членки да обсъдят стратегията за Западните Балкани, която беше представена миналата седмица в Страсбург.

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Много положително премина обсъждането, виждам, че всички са обединени към общата цел в подкрепа на усилията, които полагаме съвместно с Българското председателство, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори от региона.

На въпрос на БНТ може ли да очакваме до края на Българското председателство дата за начало на преговорите за някоя от страните от Западните Балкани, Могерини заяви:

Федерика Могерини: Има единен подход от страна на министрите за доброто приемане, оценка на Стратегията и всички елементи, които се съдържат в нея. Разбира се по време на българското председателство имаме възможност да работим и напреднем по целия регион. Нещо, което искам да подчертая - Стратегията се отнася до целия регион. Не създава различни категории, различни очаквания сред регионалните партньори, които имаме в Западните Балкани. И дори този хоризонт, който беше споменат от министър Захариева - 2025 година е реалистична, възможна перспектива. Това не е цел. Не само за двете страни, които в момента са в процес на преговори, но по отношение на други страни, които могат да започнат да преговарят. И това лично е моето желание - от сега до юни това да се случи и това е една позиция, която има Комисията. Но това е рамката, по която работим понастоящем. Знаем, че тук има сближаване в нашата работа.

По време на срещата министрите са провели и дебат по темата Сирия. Виждаме, че на място ситуацията става все по трудна. Все още ситуацията остава драматична, ЕС продължава да обръща голямо внимание на конфликта и на основните му елементи, които ще бъдат в центъра на вниманието на следващата ни конференция, съвместно с Обединените нации, обясни Могерини и допълни, че в Брюксел ще се проведе втора конференция, посветена на Сирия.

По време на тази конференция, че вниманието ще бъде насочено основно към два аспекта - първо, хуманитарната подкрепа за сирийците и в страната, и в съседните държави, и вторият аспект - подкрепата на ООН за политическия процес в Женева.

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Според нас това е единственият начин да се започне реален политически преход в страната, така че Сирия да стане дом на всички сирийци, да се запази многообразието в обществото и да се противопоставяме на Ислямска държава.


Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа

Екатерина Захариева: Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа

Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа, те са сърцето на Европа и част от Европа и не е от интереса нито за тях, нито за страните-чл...

Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева

Съвместна пресконференция на Федерика Могерини и Екатерина Захариева

Днес е вторият ден от неформалната среща на външните министри от страните от ЕС. В разговорите участва и върховният представител на ЕС по въпросите на...