НОВИНИ

Могерини откри политическия сезон с реч за външната политика на ЕС

Има реален шанс през следващите три месеца да бъде постигнато споразумение между Сърбия и Косово, което да разреши всички проблеми между двете страни. Това каза в Брюксел по време на конференция с посланиците от страните от ЕС върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Федерика Могерини. Според нея ЕС ще продължи силния си ангажимент към Западните Балкани, започнат по време на българското председателство.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 03.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Могерини смята, че Европейският съюз трябва решително и упорито да продължи да подкрепя Западните Балкани. Според нея изминалата година е била много важна, но още по-важни ще са следващите месеци, пред които се очаква Сърбия и Косово да постигнат споразумение, което да стабилизира целия регион.

Федерика Могерини - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи: Смятам, че има реален шанс президентите Вучич и Тачич да постигнат споразумение, което да разреши всички открити проблеми между Белград и Прищина. Подробно и законосъобразно споразумение, което да нормализира отношенията между двете страни.

Непризнаването на Косово от страна на Белград е един от най-спорните въпроси между двете страни и основна пречка по пътя на Сърбия към ЕС. Идеите за размяна на територии между двете страни също не срещат одобрението на Брюксел.

Могерини обеща Брюксел да бъде още по-активен на Балканите, "за да не допусне там да се настанят други сили". Като голям успех на Балканите тя посочи намирането на разрешение на спора за името между Атина и Скопие и предстоящия референдум в Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска
Мъж в Пловдив е заразен със западнонилска треска
48-часова стачка на фериботните служители в Гърция
48-часова стачка на фериботните служители в Гърция