„Неотдавнашните събития във Венецуела показват липсата на политически хоризонт, който би могъл да сложи край на продължаващата криза в латиноамериканската страна“, заяви в Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

© БГНЕС

"Последните събития са резултат от отчаянието и липсата на политически хоризонт, който може да сложи край на настоящата криза, и потвърждава спешната необходимост от политически и мирен процес, който да доведе и венецуелско решение", каза Могерини при откриването на двудневната среща на Международната контактна група (МКГ) за Венецуела в столицата на Коста Рика Сан Хосе.

Могерини подчерта, че основният приоритет на МКГ е да се избегне ескалация, да се предотвратят репресии и по-голямо насилие, както и да се запази пространството за установяване на политически процес.

Федерика Могерини, върховен представител за външната политика и сигурност на ЕС: Решението трябва да бъде на венецуелците, но международната общност има задължението и отговорността да улесни това решение без никаква намеса и без каквато и да е форма на военна намеса.

Могерини също така подчерта, че за МКГ е от съществено значение да засили съществуващите връзки с ключови международни участници като ООН, Ватикана, групата „Лима“ и Карибската общност, за да се разшири общото разбиране и да разчисти пътя за политическо, мирно и демократично решение.


Стрелба на границата между Венецуела и Колумбия тази вечер

Стрелба на границата между Венецуела и Колумбия тази вечер

Венецуелски граничари са опитали да попречат на хора да пресекат границата нелегално. Не се съобщава за жертви.