НОВИНИ

Молдова ще приеме срещата на българските медии

Една от страните с най-много етнически българи - Молдова, ще приеме 13-тата световна среща на българските медии. Срещата ще се проведе от 4 до 8 октомври. На нея ще присъстват представители на медийната гилдия в България, както и на водещи български издания в чужбина. Дискусиите ще засегнат въпроси от национално значение, погледнати през призмата на медиите.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
16:13, 07.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В Молдова и като цяло в Бесарабия живее най-голямата маса от етнически българи, подчерта генералният директор на БТА Максим Минчев. Проблемите им често стават обект на интерес на българските медии.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: "Само в Молдова, доколкото знам, живеят над 80 хиляди българи. А ако се вземат и тези, които са в съседните Одеска, Николаеска и Херсонска област, т.е. на територията на Украйна, то тогава общото им количество ще настане около четвърт милион."

Темата на форума е "Политики на близостта". Освен проблемите на българските общности, дискусиите ще засегнат новите платформи на образованието, връзката бизнес-образование-икономика, туризма като индустрия на свободното време.

Участниците в срещата ще посетят молдовския град Тараклия, чието население е предимно българско.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: "Близо два милиона наши сънародници всеки ден по някакъв начин са в контакт с медиите, които съществуват навсякъде по света. Това е факт. Затова и ние продължаваме тази инициатива с желанието си да помогнем за българската национална кауза - а тя е съхраняване на българското, съхраняване на българския език."

От БТА имат желание да открият пресклуб в Тараклия. Преди година и половина такъв беше създаден в сръбския град Босилеград, който се намира в Западните покрайнини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският посланик беше удостоен с орден Стара планина
Германският посланик беше удостоен с орден "Стара планина"
Верижна катастрофа на пътя Созопол-Бургас
Верижна катастрофа на пътя Созопол-Бургас