Жителите и гостите на Разград отново могат да си сверят времето по един от символите на града. 154-годишният часовник на централния площад отново показва точен час след двегодишно прекъсване.

Разград

Часовниковата кула в центъра на Разград е построена през 18 век, но малко по-късно се наложило да я съборят, защото се наклонила на една страна и имало вероятност да се срути. В далечната 1864 година 26-метровата кула е възстановена, а век по-късно е обявена за национален паметник на културата. През 2016 година обаче механизмът на часовника се поврежда и оттогава общинската администрация търси специалист, който да го възстанови.

д-р Валентин Василев, кмет на община Разград
“Предпочетохме самото устройство да бъде в автентичен вариант. След това имахме известно затруднение да намерим специалисти, които разбират от този тип дейности. За щастие, успяхме да намерим часовникар от София. Оказа се, че някои от частите трябваше да се леят наново. Други трябваше да ги ремонтира.”

И така, след близо 2 години прекъсване, часовникът отново отброява времето. Ремонтът на часовника е струвал около 7 000 лева на общината. Сключен е и договор за поддръжката на механизма за следващите 5 години.