Момче на 13 години се оказа героят, благодарение на когото 50 деца и трима възрастни, намирали се в отвлечения автобус в Италия, са живи. Вчера италианец със сенегалски произход похити училищен автобус и го подпали, докато учениците се намираха в него. Решаваща за предотвратяването на голяма трагедия е била и светкавичната реакция на карабинерите.

Когато добре познатият шофьор на училищния автобус се проявява пред децата в нова зловеща светлина, 13-годишният Рахми не се поддава на паниката. Запазва самообладание и не предава мобилния си телефон, когато похителят събира апаратите на децата.

майка на едно от похитените деца: "Той се е обадил на 112, карабинерите казаха, че е фантастично момче."

Шофьорът на автобус с 51 деца и трима учители от гимназията в Крема се отклонява от обичайния маршрут и потегля към летище Линате в Милано. Заповядва на възрастните да завържат децата с електрически кабели, но те го правят така, че някои от децата да могат да измъкнат ръцете си. Повтарял е, че никой няма да се измъкне жив и заплашвал да залее децата с бензин и да ги запали. Полицаите застигат автобуса и го принуждават да спре.

Симоне Дзебрили, полицай: "Шофьорът беше с две деца до него близо до волана и повтаряше, че ще подпали бензина, разлят по пода. колегата ми го свали от автобуса в мига, в който машината пламна."
© БГНЕС

Карабинерите действат мигновено. Чупят стъклата и вадят изпадналите в шок деца. Някои са вдишали дим, но нито едно не е сериозно пострадало. Похитителят искал да спре умирането на мигранти от Африка в Средиземно море и винял за смъртта им италианските управляващи.

Подготвял е нападението и искал светът да види действията му, затова пуснал и видео онлайн. Не е свързан с радикални ислямисти, действал е като вълк - единак. Обвинен е във вземане на заложници, планиране на масово убийство и пожар.

Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими

Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими

Опит за похищение на 51 деца в училищен автобус беше осуетен в Северна Италия. Шофьорът на автобуса, родом от Сенегал, подпалил автобуса, докато децат...