НОВИНИ

Да се пребориш за добрата съдба на друг

Как едно момче с детска церебрална парализа обедини няколко човека в мисията да му помогнат да пребори диагнозата. Техните преплетени съдби разказаха репортерът Благой Цицелков и операторът Анна Андреева в “Денят започва.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Анна Андреева
10:05, 16.12.2015
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Това е една паралелна история за рейнджър, преоблечен като мече. За една дама, решила да преодолее горчиви спомени, докато рисува. За да продаде картините благотворително. Всъщност тази история обединява още много хора… А причината е едно дете – Денислав Койчев от село Сърнево, Старозагорско. Родил се преждевременно с тегло от 1200 грама. Към осмия месец станало ясно, че е с двигателно изоставане. Веднага започва рехабилитация, която продължава и до днес.

“Искаме да ускорим процеса на възстановяване”, казва Ваня Койчева, майка на Дени.


;

Денислав вече ходи, често хванат за ръка от Мечо. Шансът да проходи самостоятелно е много голям. Затова родителите му искат да ускорят процеса с рехабилитация в Китай.

“Да наваксаме детството, пропуснатите игри”, споделя майка му.

И докато мечо събира помощи в трогателен флашмоб в сърцето на София, няколко дами решават заедно да направят изложба и концерт в чест на Дени. Деца рисуват картички, които да продадат на влизане в залата. В която са картините на Лили. Преживяла много трудности, решила да рисува…

Лили Монева: – Човек, който ми помогна да намеря посоката, в която искам да тръгна… ми подари четки.

Катарзис. В началото на годината Лили търсила на кого да помогне. Мечо също. И не само те.

Лили Монева: – Обадих се в една агенция, отворих пет линка и си казах, той е.

Търгът има своя успех. А Дени постепенно започва да обединява десетки. Постепенно започват да се откриват едни друг.

Мечо все още не иска да говори. Зад красивата му усмивка се крие лицето на един роден рейнджър, видял с очите си много болка и ужас. Върнал се наскоро от Афганистан. Сега иска да е просто Мечо… и да направи света по-добър, поне за Дени.

Ваня Койчева, майка на Дени: – Нашето мече не е само приятел на Дени в клипа. То е приятел и в живота. То е с нас в борбата. За мен това е едно, не е наказание. Това е път, който трябва да извървя. Път, през който аз се преминах, мисленето, път през който срещнах най-добрите хора. Не много, а най-добрите. Път с много добрина, любов и състрадание.

Тези хора само за няколко седмици успяха да съберат 11 хиляди от нужните 25 за новото лечение на Дени. В нашата фейсбук страница, може да откриете информация за DMS номера и банковата сметка на момчето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дом за деца без родители в Кения
Дом за деца без родители в Кения
Приеха окончателно промените в Конституцията
Приеха окончателно промените в Конституцията