НОВИНИ

Победителката от конкурса за есета - "Вдъхновители", ще снима филм по своето есе

14-годишна ученичка започна снимките на първия си филм. Грети Георгиева от София беше отличена с първа награда в конкруса за есе "Вдъхновители", организиран от БНТ с подкрепата на просветното министерство. Тя получи и специална награда - да превърне есето си в сценарий за филм.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:39, 02.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
победителката конкурса есета вдъхновители снима филм своето есе

Грети Георгиева от София, получи възможност да разкаже вдъхновяващата си история като филм, благодарение на партньорите в конкурса "Вдъхновители" от международния младежки медиен фестивал "Арлекин". Първият урок в киноцентъра на "Ню Бояна" започна именно с темата за "Вдъхновението".

Грети Георгиева, първо място в конкурс за есе "Вдъхновители": "Това е един много голям шанс, и аз много благодаря за него. Винаги съм искала да заснема филм и да се занимавам с кино, телевизия. Това е сбъдната мечта за мен."

У нас професионално училище за кино няма. Заради пословичната липса на практическо обучение в страната ни, от най-голямото кино студио в България откриха училище за подготовка на кадри.

Ивайло Грънчаров, директор на "Film force Boyana": "Всички тези образователни инициативи, водят до това, че ние можем да избираме хора, които да се включат във филмовата индустрия."

Обучението продължава средно 15 седмици. В обучението на бъдещите кадри са заети най-добрите наши и чуждестранни лектори.

Ивайло Грънчаров, директор на "Film force Boyana": "Тяхното обучение трае доста по-кратко, от колкото в самата система на обучение в страната. Част от обучението е свързано с начина, по който те могат да се явяват на кастинг, явявайки се на кастинг те получават възможност да участват във филмови продукции. Някои вече подписаха договори, което за нас е много щастлива развръзка."

С помощта на лекторите, Грети Георгиева вече е създала основа на своя сценираий. за сега пази в тайна детайлите на историята.

Грети Георгиева, първо място в конкурс за есе "Вдъхновители": "Искам да разкажа в във филма историята на един човек, които се вдъхновява, които намира вдъхновението да твори, да създава по-хубави неща."

Според 14-годишната писателка за да бъдеш успешен има само едно условие - да бъдеш себе си. И да вярваш в успеха си. Така направихме и ние от БНТ, с увереността, че младите хора у нас, имат нужда от подкрепа за да бъдат себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НДК ще свети в синьо в световния ден за информираност за аутизма
НДК ще свети в синьо в световния ден за информираност за аутизма
Започна пролетното почистване в София
Започна пролетното почистване в София