Четиригодишно италианско момиченце почина от малария след като изглежда се е заразило в Северна Италия, а случаят обърка напълно медицинските среди. „Никога не съм виждал нищо подобно, това е пълна мистерия. Не би трябвало да е възможно детето да се зарази с малария”, каза Клаудио Патерностер – ръководител на инфекциозното отделение в болница Санта Киара в Тренто.

Детето не е пътувало до рискова държава, но е прекарало лятната ваканция с родителите си в крайбрежния район на Венето. То е било прието в „Санта Киара” заради други оплаквания, където е в контакт с други две деца, заразили се с малария при пътуване до Буркина Фасо в Африка.

„Само някои видове комари могат да предават болестта от човек на човек, а те не се срещат в Италия”, каза д-р Патерностер, който бил извикан през почивните дни като консултант по случая на София.

Всяка година в Италия има по няколко регистрирани болни от малария, но те са от т.нар. „куфарни” случаи, когато някой донася заразен комар със себе си от Африка, каза лекарят.

Момичето е било диагностицирано с малария в събота и прехвърлена в интензивното отделение, но в неделя състоянието ѝ бързо се влошило.

СЗО съобщава за над 400 хил. жертви на малария годишно

СЗО съобщава за над 400 хил. жертви на малария годишно

През миналата година от малария са починали близо 430 хил. души, като по-голямата част от жертвите са жени и деца под петгодишна възраст. Това предупр...

„Лятото беше много горещо и като се имат предвид и климатичните промени, не можем да изключим, че някои видове (комари) са се адаптирали или пък са се появили и други”, които могат да предават болестта, посочва Патерностер.

Маларията е широко разпространена в Италия през 19 в., особено в централната и южната част и на островите.

Но след мащабно пресушаване на блата и повсеместна употреба на хинин, през 1962 е обявено, че в страната вече няма малария.

Според Световната здравна организация, през 2015 от малария са били болни 212 млн. души по света, а 429 000 са починали.

Деветдесет процента от смъртните случаите от малария са в Африка. Най-уязвими са децата под 5-годишна възраст.