НОВИНИ

Момичета от НХА преобразиха столичен подлез

Три момичета от Националната художествена академия преобразиха столичния подлез на метростанция "Западен Парк". В три стенописа те разказват как се променя начинът и устройствата за комуникиране между хората.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски Оператор: Владимир Венков
10:06, 05.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Трудът на момичетата е част от дипломна работа, с която през юни месец завършват художествената академия със специалност "Стенопис". Проектът им е подкрепен от кмета на район "Люлин" Милко Младенов, който позволил на студентките да украсят един от най-оживените подлези в квартала, а търговски център осигурил средствата за закупуване на материалите.

Момичетата не случайно се спрели на темата с технологиите. Направило им впечатление, че в последно време хората все повече гледат в телефоните и таблетите си, отколкото заобикалящата ги среда.

Ивелина Моралийска: Решихме да направим връзката и прехода между самите технологии - как от книгата вече всичко е социално, всичко е в компютър, техника.

Другата авторка - Ива Маринова, е изобразила лице, което има очи само за технологиите. Младото момиче се надява стенописите да накарат минувачите да се замислят върху проблема, който в последните години придобива застрашителни размери, а именно - нарастващия брой на хора със забит поглед в телефоните и липсата на умения за общуване очи в очи.

Ива Маринова: Тъжно е. Обаче от друга страна, може да накара хората да се замислят малко и да намалим тази тенденция към забиването в телефона.

Дипломираната художничка призовава да се върнем към книгите и да почетем повече. Двете момичета се заканиха, че ще продължат да рисуват стенописи с послание стига да има кой да ги подкрепи.

Оказва се, че не само този подлез е украсен от възпитаници на Художествената академия. Миналата година техни колеги преобразили два подлеза на столичния бул. "Ботевградско шосе" към "Подуяне".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англичани от село Миндя са силно притеснени от Брекзит
Англичани от село Миндя са силно притеснени от Брекзит
Приключи извънредното заседание на съвета по сигурността
Приключи извънредното заседание на съвета по сигурността