НОВИНИ

МОН набеляза мерки срещу агресията в училище

Една от мерките за справяне с агресията между децата ще бъде увеличаване на психолозите в училищата от 2018 г. С това се ангажира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който на пресконференция днес представи новия политически кабинет на министерството. Д-р Таня Михайлова, Деница Сачева и проф. Иван Димов ще бъдат негови заместник - министри. Сред основните приоритети на министерството са обхващането и задържането на децата в училище, както и ликвидирането на неграмотността.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
14:40, 16.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Все нещо се чака, а не се работи превантивно. Така училищният психолог Анет Маринова коментира нарастващия брой случаи на агресия между ученици. И сега в закона има раздел, който дава право на директорите на училища да изработят самостоятелна политика за превенция на насилието и тормоза между децата, но на практика по инерция се чакат указанията на министерството. Мерките за справяне с агресията, които преди месец обяви служебния министър на образованието ще бъдат надградени и от новия екип, но те отново няма да са достатъчни, смята Маринова.

Анет Маринова, училищен психолог: Те са свързани повече именно с последиците, те затова се казват и мерки, насочени към здравна грижа, към сътрудничество със системата за закрила на детето.

Само в 15% от училищата има психолози. Всяка година техният брой намалява, като през 2016-а поне 200 специалисти са напуснали системата на образованието. Министерството приоритетно ще опита да увеличи техния брой.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Припознаваме плана както ви казах, но мерките, които трябва да предложим са значително повече, при всички случаи не може ученикът сам да се справи, не може и родителят сам да се справи.

Ролята на психолога в едно училище се определя преди всичко от директора и често той е поставен в ситуация да не може да бъде достатъчно ефективен.

Анет Маринова, училищен психолог: Има много психолози, които извършват всякаква друга дейност в училище като това да заместват учители или да преподават определени дисциплини.

Случаите на насилие ще се увеличават, ако не се промени подходът към децата. Нужна е промяна на модела, смятат експертите.

Анет Маринова, училищен психолог: Досегашната традиция е свързана много повече с дисциплината, с дисциплинирането на децата и много по-малко с ангажиране на това, което предизвиква техните вълнения, предизвиква тези по-остри сблъсъци, споровете.

От обявяването на мерките срещу агресията досега от образователното министерство уточниха, че са раздадени плакати на всички училища за популяризиране на Националната телефонна линия за деца. Предоставена им е и информация за доставчиците на социални услуги за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев свиква заседание на КСНС на 30 май
Президентът Румен Радев свиква заседание на КСНС на 30 май
Военният министър Каракачанов посети 68-ма бригада Специални сили в Пловдив
Военният министър Каракачанов посети 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив