НОВИНИ

МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас

Догодина тестът по български език и литература за седмокласниците ще включва материала по литература само от 7 клас, а по български език - от 5, 6 и 7 клас, казаха днес окончателно от просветното министерство. Повече от месец преди началото на учебната година оттам обявиха промените в изпита след 7 клас.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:26, 30.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Учебното съдържание по български език се олекотява и в теста няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По литература обаче ще има два нови текста- "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи" на Добри Чинтулов.

Откъсът за чикагското изложение ще замени този за "Ниагара" в "До Чикаго и назад", а частта "Бай Ганьо пътува" заменя "На гости у Иречек". Времетраенето на изпита по български език и литература и броя на тестовите задачи не се променят. Въпреки намеренията за промяна и преразказа в теста остава същия.

Александър Трингов, експерт по български език и литература: Запазва се формата - трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху непознат текст или от български, или от чужд автор.

Догодина по литература материалът ще е само от 7 клас. Следващата година ще е от 6 и 7 клас, по- следващата - от 5, 6 и 7 клас. До решението се стигна след като родители протестираха, че децата им, бъдещи седмокласници, не са били предупредени за промените. По математика - материалът за изпита ще е от 5, 6 и 7 клас. Има промени - ще има още една, трета задача, с пълно описание.

Маня Манева, експерт по математика: Работната група предложи това да е задача, която е позната, има я по всички учебници, така че да можем да проследим трансфера на знанията на учениците, тяхното логическо мислене, което е натрупано.

Отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Задачите остават три вида, но броят им вътрешно се променя - с избираем отговор са 17, с кратък - 5 и с пълно описание - 3. Министър Вълчев коментира и изместването на датите за изпитите към края на юни като каза, че това няма да удължи самата кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инерком обжалва забраната да купи ЧЕЗ
"Инерком" обжалва забраната да купи ЧЕЗ
ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк Пирин
ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин"