НОВИНИ

МОН отпуска по 2000 лв на студент за определени специалности

Министерството на образованието и науката предлага висшите училища, приели за обучение повече студенти по математика, информатика и комуникационна и компютърна техника да получат допълнително финансиране. Тези средства ще бъдат за капиталови разходи в размер на 2000 лв. за един студент в държавен университет.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:42, 07.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още
мон отпуска 2000 студент определени специалности

Мотивите на МОН са да се стимулира висше образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. Очакванията са приемът в трите професионални направления да нарастне с до 300 студента.

За финансово осигуряване ще бъдат необходими средства в размер на 600 000 лв., които ще се осигурят от бюджета на МОН за 2016 г. В предложения проект за постановление се определят условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението.

Вече е ясен и списъкът с 31 приоритетни професионални направления.

Там влизат още: педагогиката, теория и управление на образованието, природните науки, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и други.

С въвеждането на списък с приоритетни направления от МОН целят да ограничат приема в професионални направления, чиито кадри пренасищат пазара на труда и се оказват ненужни и безработни. Смятат, че това ще мотивира ръководствата на университетите да фокусират усилията си главно в направленията, в които обучението е с достатъчно високо качество и добра реализация на студентите.

Предложението е качено на страницата на МОН за обществени обсъждания до 16 март и е пуснато за междуведомствено съгласуване. Очаква се в близките седмици да бъде одобрено от Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Състоянието на пострадалия в метрото остава тежко 
Състоянието на пострадалия в метрото остава тежко