НОВИНИ

МОН с мерки срещу агресията в училище

Мерки срещу агресията в училищата представи министърът на образованието Николай Денков. Планът включва 22 конкретни мерки, половината от които трябва да бъдат изпълнени още до края на годината. Други са с хоризонт до края на 2018-а. Предвиждат се промени 2 наредби - тази на здравното министерство за лекарските кабинети в училищата и в новия Закон за училищното образование за приобщаващото образование.

bnt avatar logo
от БТА
11:02, 10.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Можем да очакваме, че агресията в училище ще изчезне, когато това стане в обществото. Това обаче няма да стане много скоро и затова трябва да се предприемат мерки, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции. На представянето на мерките в МОН присъстват представители на различни институции, участвали в разработването на плана.

Сред мерките най-важни са промените в две наредби - в държавния стандарт за приобщаващото образование и в наредба номер 3 за здравните кабинети, каза министър Денков. Той заяви, че за двете наредби трябва да се заложат средства в бюджета за 2018 г.

Министърът отбеляза, че сега недостигат психолози и педагогически съветници в училищата и добави, че всеки ученик трябва да има достъп до такъв специалист. Около 17 милиона лева са необходими за осигуряването на педагогически специалисти и психолози в училищата, каза министър Денков.

Представянето на мерките за намаляване на агресията сред учениците продължава в МОН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите в Сърбия искат анулиране на президентските избори
Протестиращите в Сърбия искат анулиране на президентските избори
Художници изписаха великденски яйца в центъра на Пловдив
Художници изписаха великденски яйца в центъра на Пловдив