Министерството на образованието отстъпи във връзка със спорния въпрос номер 7 от матурата по български език и литература.От просветното ведомство са категорични, че граматична грешка няма, но все пак, заради създалото се обществено напрежение, са решили да считат за верен отговора на всички явили се на матурата. А днес над 55 хиляди дванайсетокласници се явиха на вторите задължителни матури по избор.

Един въпрос за една точка от изпита и три дни спор. Родители, ученици, учители, експерти, та дори столичния кмет влязоха в полемиката - има ли грешка във въпрос №7 от изпита по български. Като двузначен - така Йорданка Фнадъкова определи посочвания за верен отговор.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Колегите от МОН просто трябва да реагират бързо, да се съгласят, че въпросът и по-скоро отговорите не са коректни.

Реакцията не закъсня. Позицията на министерството остана - граматична грешка в сочения за верен отговор - няма. И все пак - решението е компромисно, в полза на учениците - въпросът се отменя. За всеки ученик по точка. Без значение кой отговор е посочил.


7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.


проф. Светла Коева - директор на Института по български език към БАН: Изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране.Но днешните граматики не само за български език, за никой език не разполагат с такива правила. Тези правила ние ги учим когато се учим да говорим.
Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: Тъй като ще има усещане в зрелостниците за несигурност - нашето решение, съвсем отговорно, е тази задача всъщност да не се зачита.
Елена Любомирова - ученичка в седми клас: Имаше задача за триъгълник за доказване и трябваше да ги разпишем, но като цяло бяха лесни. Имаше и неравенство и уравнение.

Виолета Борисова - ученичка в седми клас: Вторият модул имаше доста сложни задачи.
Дея Тимева - ученичка в 7 клас: Повечето са подобни като тези, които сме решавали.

От МОН отчитат, че на втората матура заловените преписвачи с анулирани работи са само 8 за цялата страна.

От МОН отричат да има грешка в един от въпросите на матурата

От МОН отричат да има грешка в един от въпросите на матурата

Има ли грешка в един от въпросите на матурата по български език и литература - това е най-обсъжданата тема от вчера в социалните мрежи. Просветното ве...