НОВИНИ

МОН ще преразглежда учебните програми по математика

Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите месеци.Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Поводът- лошите резултати на учениците на външното оценяване в 7 и матурите в 12 клас. Създаден е екип, който ще предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала. Ще се започне с програмите от 5 до 7 клас. Всичко това се случва едва три години след влизането им в сила. Какъв е проблемът с обучението по математика, разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:55, 09.10.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Да погледнем статистиката от Националното външно оценяване в 7 клас. Първият випуск, по новите програми има средно 28 точки по математика от възможни 65 на първия модул на теста. Вторият - 30 точки от 65. Тази година, при обединени първи и втори модул, резултатът, който разбуни духовете, е едва 33 точки от 100. Или среден три. Резултатите по български винаги са по-високи, тази година точките бяха 53 от 100.Това обаче, което притеснява най-силно министерството е катастрофалното падане на успеха по математика между четвърти и седми клас. Учениците, родени през 2005 година, в 4 клас имат средно 67 точки и същите те в 7 - едва 33. Защо?

Юлия Душкова, учител по математика, 125-то СУ: За съжаление учебните програми са доста натоварени в този период на обучение, но за съжаление часовете по математика са твърде малко, в учебната програми има преса от съдържание, която не успяваме да покрием с учениците.

Юлия Душкова е дългогодишен учител, в основата на проблема вижда малкото часове за упражнения, въпреки многократно повтаряното обещание от експертите, че в новите програми съдържанието ще бъде облекчено и ще има повече време за затвърждаване на материала. И още.

Елиана Димитрова: За да раздели гимназиалното образование на два етапа, просветното министерство свали учебен материал по математика от 11 и 12 клас в по-долните класове. Резултатът - сложно и пресирано съдържание.

Например в 8 клас се появи материал от Комбинаториката - комбинации, вариации и пермутации - от 12 клас.

Юлия Душкова, учител по математика, 125-то СУ: Определено ми прави впечатление, че на децата им е трудно, затрудняват се с този материал. Те изпускат една доста голяма основа и им се хвърля набързо една информация, която се очаква от тях да усвоят, а те не успяват да го направят, защото просто не са подготвени за това.

Има обаче и друга гледна точка - според преподаватели от Факултета по математика и информатика съдържанието на програмите по математика не е трудно, напротив, България изоставала от страни като Румъния, Македония, Сърбия. Големият проблем бил не между 5 и 7 клас, а между 1 и 4.

проф. Иван Томов, катедра " Обучение по математика " - ФМИ, СУ: Нашите ученици в началното училище нямат достатъчна подготовка по математика, макар да е успешна от гледна точка на резултати. Изоставаме с работа с числа, с работа с фигури. Пети, седми клас, където възникват първите проблеми целта не е даже да наваксваме, ние вече сме изостанали доста.

От Министерството не пожелаха да изразят позиция по програмите, защото прегледът им тепърва започвал.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия
Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия
България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия
България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия