НОВИНИ

МОН въвежда стандартизирани тестове преди първи клас

Просветното министерство въвежда от идната учебна година стандартизирани тестове, които ще определят готовността на децата за постъпване в първи клас.Тези тестове ще се прилагат в предучилищните групи и не са изпит, а ще показват има ли нужда детето от някаква подкрепа при обучението си.Какво представляват тестовете и използват ли ги вече училищата - репортаж на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:12, 03.05.2018
15868
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Какво представлява един стандартизиран тест за проверка на готовността на детето преди първи клас?

Той включва модули за езиковото му развитие, за математическите му представи, за това как е овладяло елементарни понятия и как е развита фината му моторика. Тестът е под формата на картинки със забавни въпроси, които задава учителят.В тази задача например трябва да се очертае пътя на зайчето.

Ваня Трайкова, експерт, МОН: Тя има за цел учителят да прецени как детето държи и дали правилно държи химикалката или молива, дали може да спазва ограниченията на реда - това е много важно за постъпването в първи клас, защото там има изключително много такива задачи.
;

Тестовете ще се дават на децата в края на предучилищното образование. Те няма да бъдат нито непознати, нито стресиращи, казват от министерството.

Ваня Трайкова, експерт, МОН: Важното е родителите да бъдат спокойни, че това не е форма на оценяване и няма да се поставят оценки на децата, а теста има за цел да даде информация на началния учител как да продължи работата с детето.

Информацията от тестовете ще се качва в Национална информационна система и когато детето стане в първи клас, по нея новият му учител ще се ориентира дали то има нужда от допълнителна подкрепа. В столичното 55-о училище екип от специалисти от години прилага такива тестове.

Таня Иванчева, директор на 55-то СУ: Началните учители получават информация от този екип, те знаят с кои деца има определени проблеми, с кои трябва да работят повече. Когато има установен дефицит при някои от децата, те се свързват със семейството и започват работа още през лятото.

В това училище най-често става въпрос за логопедични проблеми.

;
Стелиана Дончевска, родител: Четем в медиите как нашите първокласници ще държат изпит за първи клас, такива гръмки заглавия звучат доста стресиращо, но всъщност това са едни обикновени тестове, покриващи елементарни познания на децата от околния свят, от семейството ако щете, разпознаване на цветове, форми.

В момента промените в Наредбата за предучилищното образование, с които се въвежда тестът, са публикувани за обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Звездно потапяне
ДРУГИТЕ новини: Звездно потапяне
Премина първата тренировка на самолети и вертолети над София за 6 май
Премина първата тренировка на самолети и вертолети над София за 6 май