Две погребения, сграда, сребърна и много бронзови монети са открити в периферията на могилата Малтепе край село Маноле, Пловдивско. Това съобщи археологът Костадин Кисьов, чийто екип проучва могилата втора година. Тя е с диаметър 150 метра и височина 23 метра, което я прави най-голямата в България.

Маноле, Марица

Монетите са намерени в десет култови ями, които са част от погребалните обичаи на тракийското племе одриси и датират от втори-трети век след Христа.

Доц. д-р Костадин Кисьов - археолог, директор на Археологическия музей в Пловдив: "Те са ценни за науката определят датировката на могилата показват самия район кога е бил обитаван, има монети от Никополис ад Иструм, което е показател за търговски връзки по отношение като номинал са масово известни."

В ритуалните ями траките са поставяли вещи, които според тях са били необхидими за задгробния живот.

Доц. д-р Костадин Кисьов - археолог, директор на Археологическия музей в Пловдив: "Освен тези култови ями в югоизточната периферия на могилата разкрихме и цялостно проучихме една сграда, която е с размери 8 на 5 метра, ориентирана е изток-запад, цялата е глинобитна, цялата е изградена нейната конструкция е от дървени колове, преплетени между основните вертикални колове, и стените са измазани, както има практика - от двете страни с глина."

Археолозите не са установили предназначението на сградата, която е била разрушена през Средновековието. Те смятат да възстановят постройката в реални размери. Край могилата вероятно е имало ограда от мраморни блокове, каквито са открити това лято в подножието.

На могилата са открити и два 8-метрови изкопа, направени вероятно от иманяри. За разкопките следващото лято са необходими около 150 000 лева.