НОВИНИ

Мониторингът върху България може да приключи преди края на мандата на ЕК

Мониторингът върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка може да приключи преди края на мандата на настоящата комисия. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия, представен днес едновременно в Брюксел и в Страсбург. От България се очаква обаче да продължи да отчита конкретни резултати. За първи път в доклада се отбелязва значително влошаване на медийната среда у нас.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:30, 13.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В доклада на Европейската комисия се казва, че някои от препоръките са изпълнени от България, а други са близо до изпълнение. В три от наблюдаваните области - независимостта на съдебната власт, законодателната уредба и организираната престъпност наблюдението временно се замразява. В други като съдебната реформа, корупцията по високите етажи на властта, на местно ниво и по границата наблюдението остава. Според Франс Тимерманс страната ни се движи в положителна посока.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Три от шестте показателя, определени за България при приемането ѝ, могат да се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България успее да задържи темпа на реформи по устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България може да приключи преди края на мандата на тази комисия. Говорим за цел, за нещо, което бихме искали да направим, но без краен срок, ако България продължи с това темпо и с тази интензивност да изпълнява показателите.
;

Вижте доклада на Европейската комисия за България ТУК.

;

За първи в доклада се отправят сериозни критики към влошената медийна среда у нас. Говори се за наличието на персонални атаки срещу съдии в някои от медиите у нас и се отбелязва, че ограничаването на достъпа до информация за гражданите може да има негативно въздействие върху съдебната независимост. Брюксел критикува и непрозрачна собственост на медиите и лошо прилагане на журналистическите стандарти.

Европейската комисия ще изготви последният си доклад за България преди края на мандата на настоящата Европейска комисия, който изтича в края на октомври догодина. Очаква се България и Румъния да бъдат разделени в наблюдението заради критиките и новините 8 препоръки към Букурещ от Еврокомисията.

;

Вижте доклада на Европейската комисия за Румъния ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се обявиха срещу Турски поток
САЩ се обявиха срещу "Турски поток"
В Референдум: Подкрепяте ли системата бонус-малус?
В "Референдум": Подкрепяте ли системата "бонус-малус"?