Мониторингът върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка може да приключи преди края на мандата на настоящата комисия. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия, представен днес едновременно в Брюксел и в Страсбург. От България се очаква обаче да продължи да отчита конкретни резултати. За първи път в доклада се отбелязва значително влошаване на медийната среда у нас.

В доклада на Европейската комисия се казва, че някои от препоръките са изпълнени от България, а други са близо до изпълнение. В три от наблюдаваните области - независимостта на съдебната власт, законодателната уредба и организираната престъпност наблюдението временно се замразява. В други като съдебната реформа, корупцията по високите етажи на властта, на местно ниво и по границата наблюдението остава. Според Франс Тимерманс страната ни се движи в положителна посока.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Три от шестте показателя, определени за България при приемането ѝ, могат да се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България успее да задържи темпа на реформи по устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България може да приключи преди края на мандата на тази комисия. Говорим за цел, за нещо, което бихме искали да направим, но без краен срок, ако България продължи с това темпо и с тази интензивност да изпълнява показателите.

Вижте доклада на Европейската комисия за България ТУК.

Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина

Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина

Мониторингът върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка може да приключи преди края на мандата на сегашната комисия през октом...

За първи в доклада се отправят сериозни критики към влошената медийна среда у нас. Говори се за наличието на персонални атаки срещу съдии в някои от медиите у нас и се отбелязва, че ограничаването на достъпа до информация за гражданите може да има негативно въздействие върху съдебната независимост. Брюксел критикува и непрозрачна собственост на медиите и лошо прилагане на журналистическите стандарти.

Европейската комисия ще изготви последният си доклад за България преди края на мандата на настоящата Европейска комисия, който изтича в края на октомври догодина. Очаква се България и Румъния да бъдат разделени в наблюдението заради критиките и новините 8 препоръки към Букурещ от Еврокомисията.

Вижте доклада на Европейската комисия за Румъния ТУК.