НОВИНИ

Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина

Мониторингът върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка може да приключи преди края на мандата на сегашната комисия през октомври догодина. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия, представен днес едновременно в Брюксел и Страсбург. Въпреки положителните тенденции обаче, от България се очаква да продължи да отчита конкретни резултати. В доклада се отбелязва значително влошаване на медийната среда в България.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:09, 13.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Този доклад няма да бъде последен за България - Европейската комисия ще изготви още един непосредствено преди края на мандата си през октомври догодина. Положителната новина от днес е, че по три от показателите - независима съдебна система, нормативна уредба и борба с организираната престъпност, се замразява наблюдението. Нов момент обаче са критиките към медийната среда, включващи забележки за непрозрачност, занижени стандарти, критики към съдии в определени медии.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Три от шестте показателя, определени за България при приемането й, могат да се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България успее да задържи темпа на реформи по устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България може да приключи преди края на мандата на тази комисия. Говорим за цел, за нещо, което бихме искали да направим, но без краен срок, ако България продължи с това темпо и с тази интензивност да изпълнява показателите.
;

Вижте доклада на Европейската комисия за България ТУК.

;
Емил Радев, евродепутат - Европейска народна партия/ГЕРБ: Ясно се вижда, че България и това ясно е казано в този доклад, че България върви към прекратяване на мониторинговия механизъм и това ще стане в късната пролет и началото на лятото на следващата година, когато ще бъде последният доклад и този дискриминационен механизъм най-накрая да бъде прекратен за България.
Светослав Малинов, евродепутат - Европейска народна партия/Демократи за Силна България: Има само един мониторингов доклад, който може да донесе новина и той е, че се премахват повече докладите. В някакъв смисъл това е поредният доклад, в който се казва, че не сме готови.
Петър Курумбашев, евродепутат - Прогресивен алианс на социалистите и демократите/БСП: Аз бих искал да отбележа една неприятна част, поне за мен като човек, който идва от медиите и тя е именно, че значителното влошаване на медийната среда, което е отбелязано, както и персоналните атаки срещу съдии в определени медии, което очевидно не е нещо, което е благоприятно за независимостта на съдебната система.
Илхан Кючюк, евродепутат - Алианс на либералите и демократите за Европа/ДПС: Личното ми мнение е, че България има интерес този мониторингов доклад да не продължава да бъде в дневния й ред. Такова беше моето очакване по време на българското председателство - по-ясно и категорично да се постави темата за отпадането на мониторинговия механизъм. В същото време и за влизане на България в Шенген и в Еврозоната. За мен това е пропуснат политически шанс.
Ангел Джамбазки, евродепутат - Европейски консерватори и реформисти/ВМРО: Един от положителните за държавата ни. Нормално е да спре наблюдението. Ако трябва да има наблюдение, то не трябва да бъде само за България и за Румъния. Германия нарушава европейското законодателство и пречи на български предприемачи да работят в Германия. Италия прави същото, Белгия прави същото. Наличието на наблюдение над едни държави, без да има над други държави, е ярко израяжение на двоен стандарт и е доста, как да кажа - доста несправедливо.
;

Вижте доклада на Европейската комисия за Румъния ТУК.

;

За разлика от този за България, докладът за Румъния, който също беше представен днес, е много по критичен, в него се отбелязва регрес спрямо предишния заради спорните законодателни промени, довели до масови протести в страната. Европарламентът прие резолюция, в която изразява загриженост към ситуацията, а Еврокомисията отправи осем нови препоръки към северната ни съседка. Най-вероятно догодина България ще бъде разделена от мониторинговото наблюдение върху Румъния.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
 Сдружението на общините не подкрепя ветото на президента
Сдружението на общините не подкрепя ветото на президента