НОВИНИ

Монтират нови сирени в Стара Загора и Гълъбово

Сирени от ново поколение за известяване на бедствия и кризи ще бъдат монтирани в Стара Загора и Гълъбово. Новите съоръжения ще оповестяват конкретната заплаха за населението. Областните центрове, които разполагат със съвременни предупредителни средства, вече са 10.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:14, 10.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
монтират сирени стара загора гълъбово

Старите сирени са монтирани през 70-те години на миналия век и все още много градове в страната разчитат на тях.

За да се задейства старата система е необходимо технологично време. За да се задейства новата, е необходимо натискането само на едно копче.

Само сигнал за въздушна опасност може да бъде чут от старите съоръжения. Освен това техническата им поддръжка е скъпа, защото резервни части вече почти не се намират. Чрез новите устройства разбираме и за какво точно ни предупреждават.

Младен Петров, директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР: Може да бъдат подавани сигнали, които са свързани с конкретното бедствие, така че населението да получава конкретни насоки - как да се движи, какво да изпълнява, така че да не попадне в зоната.

Стара Загора се намира в сеизмична зона,в града има и много химически предприятия. Затова и новите 40 сирени са дълго чакани.

Николай Николов, специалист в община Стара Загора: От градовете с най-много потенциално опасни обекти, около 18 с висок и с нисък риск, смятаме, че много е необходима такава система.

Подменянето на сирените е крачка към пълното модернизиране на системите за оповестяване на бедствия и кризи. Предвижда се до края на 2020 година това да става и с SMS.

Младен Петров, директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи": МВР разработва мобилно приложение, което ще има възможност гражданите да могат да бъдат оповестявани, наближавайки или попадайки в зона на бедствие"

В момента се работи и по обновяването на системата на телефон 112.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инстаграм ще блокира антиваксър хаштагове
Инстаграм ще блокира антиваксър хаштагове
Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия
Учени обсъждат ролята на Охридската архиепископия