НОВИНИ

​Монументът Джордж Вашингтон се превърна в ракета

Монументът на Джордж Вашингтон в американската столица се превърна в ракета. По случай 50-тата годишнина от стъпването на Луната, върху колоната се появи проекция на космическия апарат Сатурн 5. Вижте още за светлинната инсталация.

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 17.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Три поредни вечери жителите и гостите на Вашингтон ще могат да се радват на тази гледка. В продължение на два часа върху популярния 363 метров монумент, се проектира ракетата "Сатурн 5", при това в реални размери. На 16 юли 1969 година започва мисията "Аполо 11".

На борда на космическия апарат към Луната пътуват Нийл Армстртонг, Бъз Олдридж и Майкъл Колинс. Армстронг и Олдрижд са първите хора, които стъпват на повърхността на нашия естествен спътник.

Колинс остава в лунна орбита. "Аполо 11" дава началото на нова ера в изследването на Космоса. Монументът Вашингтон е осветен в чест на тази 50-та годишнина. За още по-голяма достоверност върху съседна фасада се прави проекция и на часовника, който отброява часовете на известната мисия.

Половинвековният юбилей ще бъде отбелязан с редица инициативи. След 13 годишна пауза в американския национален Музей на авиацията и космонавтиката ще бъде изложен скафандърът на Нийл Армстронг. А според плановете на НАСА човек ще стъпи на Луната отново през 2024 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционната комисия публикува имотното състояние на властта
Антикорупционната комисия публикува имотното състояние на властта
19 арестувани при мащабна операция срещу италианската мафия
19 арестувани при мащабна операция срещу италианската мафия