Парламентът отхърли ветото на президента със 126 гласа "За" и 95 "Против". БСП и омбудсманът ще дадат забраната на Конституционния съд. Негово ще е окончателното решение за съдбата на хиляди пациенти, които остават без лекарства.

Ветото на президента подкрепиха парламентарните групи на БСП и ДПС. Настояват касата да плаща за новите лекарства догодина . Изчислили са, че става въпрос за около 25 млн. лева.От ГЕРБ увериха, че болните няма да бъдат лишени от адекватно лечение.Предлагат вниманието да се насочи към баланса, за да има повече пари за профилактика.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България: Кое е по-важно - да има здрава нация и здрав народ или пътища и тол-система? Добре, ще строите пътища, няма да има народ,който да пътува по тия пътища, заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Когато имаме бюджет с 485 млн. лв. повече за 2018 година това не е ли по-добра политика за здравеопазване, която ще направи днешното правителство.

Хасан Адемов - депутат от ПГ на ДПС Системата на здравеопазване не е единствено и само сбор от числа, не е само фискална политика,тя има и хуманитарни елементи.

Даниела Дариткова -депутат от ПГ на ГЕРБ: Измамно е да се твърди, че имаме нарушен достъп до иновативна терапия по отношение на онкологично болните, защото фактите говорят друго. За следващата година са предвидени 300 млн. за лечение на онкологични заболявания. До този етап 74% от тези средства са именно за иновативни молекули, за таргетни терапии.

В дебата емоционално се включиха Стефан Данаилов и Вежди Рашидов - и двамата преминали през тежкото лечение на онкологични заболявания. Стефан Данаилов призова колегите си да дарят надежда на болните.

Стефан Данаилов - депутат от ПГ на "БСП за България" Големият процент това са млади хора,млади младини, които трябва да живеят, а не могат. Аз съм свидетел на безсилието на лекарите, когато казват всичко опитахме - не става и не става. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки. Разчитам на вашия разум.

В отговор Цветан Цветанов каза, че Стефан Данаилов е бил употребен в този дебат. Данаилов отвърна, че никога не е бил употребяван. Вежди Рашидов призова с болестите да не се заиграва и да бъде подкрепен министър Ананиев да реформира здравната система.

Вежди Рашидов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Най-накрая един министър имаме, който казва открито трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте на този човек да му позволим да спре течовете, за да може след това да има дебат за здравеопазването качествено.

От БСП ще сезират КС, защото според тях това е последният шанс и надежда за болните хора.

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната здравната каса да плаща нови медикаменти. За това предупреди национал...

НС отхвърли ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г.

НС отхвърли ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г.

Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г. За бяха 126 депутати, против - 95 депутата, така текстовете от бюдже...