НОВИНИ

Мосад инвестира във високотехнологични компании

Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за високотехнологични млади компании, който да им помага да разработват иновативни технологии с приложение и в сферата на шпионажа. Фондът предоставя грантове на стойност около 750 000 долара за проект.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:44, 28.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Агент на Мосад шпионира, докато пие кафе и използва високи технологии, за да идентифицира заподозрени. Това е рекламното видео за новия инвестиционен фонд на Мосад, наречен Либертад или Свобода от испански - така се е казвал корабът, отплавал с еверйски бежанци от България през 1940 г. към Израел.

Йоси Коен - шеф на Мосад: Либертад ще позволи на Мосад да изгради силна и плодотворна връзка с морето от технологични мозъци, които водят Израел към бъдещето.

Предоставянето на средства не означава, че Мосад придобива активи от компаниите, но пък за сметка на това ще получава достъп до интелектуалната собственост на програмите, които финансира.

Мосад гарантира дискретност на компаниите, в които инвестира и се ангажира да не огласява имената им и да не ги ограничава да ползват и други фондове.

Израелският сектор на високите технологии е един от най-развитите в света извън Силициевата долина в Калифорния. Много от преуспелите в света израелски компании са създадени от ветерани от звената за високотехнологичен шпионаж към израелските въоръжени сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Читалището в Редута се руши от години
Читалището в "Редута" се руши от години
Столичната община ще кандидатства за 400 милиона лв за изграждане на канализация
Столичната община ще кандидатства за 400 милиона лв за изграждане на канализация