Израелската служба за външно разузнаване Мосад създава инвестиционен фонд за високотехнологични млади компании, който да им помага да разработват иновативни технологии с приложение и в сферата на шпионажа. Фондът предоставя грантове на стойност около 750 000 долара за проект.

Агент на Мосад шпионира, докато пие кафе и използва високи технологии, за да идентифицира заподозрени. Това е рекламното видео за новия инвестиционен фонд на Мосад, наречен Либертад или Свобода от испански - така се е казвал корабът, отплавал с еверйски бежанци от България през 1940 г. към Израел.

Йоси Коен - шеф на Мосад: Либертад ще позволи на Мосад да изгради силна и плодотворна връзка с морето от технологични мозъци, които водят Израел към бъдещето.

Предоставянето на средства не означава, че Мосад придобива активи от компаниите, но пък за сметка на това ще получава достъп до интелектуалната собственост на програмите, които финансира.

Мосад гарантира дискретност на компаниите, в които инвестира и се ангажира да не огласява имената им и да не ги ограничава да ползват и други фондове.

Израелският сектор на високите технологии е един от най-развитите в света извън Силициевата долина в Калифорния. Много от преуспелите в света израелски компании са създадени от ветерани от звената за високотехнологичен шпионаж към израелските въоръжени сили.