Японското правителство може да отложи празничния парад за възкачването на престола на новия император заради преминалия опустошителен тайфун, съобщи телевизионният канал NHK.

© БГНЕС

Правителството се опитва да постигне съгласие по този въпрос. Това се дължи на необходимостта от предприемане на широкомащабни мерки заради тайфуна „Хагибис“, който мина през Япония миналия уикенд.

Парадът - тържественото преминаване на императорската двойка в открита кола след церемонията по официалното обявяване на възкачването на император Нарухито на трона трябваше да се проведе на 22 октомври.

Мощният тайфун „Хагибис“ премина над Япония в събота и неделя, носейки със себе си ураганен вятър със скорост до 215 км/ч и проливни дъждове. Десетки реки излязоха от коритата си, язовири преляха и предизвикаха мащабни наводнения Наводнени жилищни райони в редица населени места. Засегнати са над 10 000 домакинства.

Тайфунът нанесе най-големи щети в префектурите Фукушима, Мияги, Канагава, Точиги, Сайтама и Нагано. При природното бедствие са загинали 77 души, 10 се смятат за изчезнали, а 346 са ранени.

В районите на бедствието работят 110 000 служители на силите за гражданска защита, пожарната и полицията.

Япония изпрати военни на помощ на пострадалите от Хагибис

Япония изпрати военни на помощ на пострадалите от Хагибис

Япония изпрати военни на помощ на пострадалите от мощния тайфун Хагибис – най-сериозната стихия, удряла Страната на изгряващото слънце от десетилетия....