Голям пожар избухна в нефтохимическия завод в южна Испания, близо до Гибралтар. Няма жертви и ранени, съобщиха местните власти, цитирани от АФП. Пожар е обхванал химическия завод, управляван от компанията „Индорама“ в град Кадис.

© Архив

Огромен стълб дим се издига от горящата площадка на нефтохимическия завод. Въпреки че причината за пожара не е известна, по първоначални данни той е започнал в склад за производство на пластмаси.

Огънят е обхванал и растителност близо до централата. Пожарникарите на мястото се опитват да потушат пламъците и да предотвратят разпространението на пожара в другите близки складове.

Местните власти предупредиха жителите на близките райони да останат по домовете си със затворени прозорци в случай, че се отделят токсични изпарения.

Кметът на Сан роке Мигел Алкончел заяви, че качеството на въздуха непрекъснато се оценява и няма признаци за изпускане на токсични вещества при пожара. Въпреки това, той призова хората, живеещи в близките райони да останат на закрито, като затворят плътно вратите и прозорците си.

Издадено е и предупреждение шофьорите да избягват района, освен ако не е абсолютно необходимо.

Местната полиция съобщи, че властите в Гибралтар са уведомени за пожара в индустриалната зона Гуадаранк и "оценяват ситуацията и възможното въздействие, което тя може да има върху Гибралтар".