НОВИНИ

Мощна пясъчна буря промени повърхността на Марс

Ново видео на НАСА показа удивителната промяна на Марс, настъпила на повърхността на планетата, заради все още бушуващата пясъчна буря, съобщава "Дейли мейл". Образите са заснети от космическия апарат Марс Рекънейсънс Орбитър, който за пръв път забеляза зараждането на стихията на 1 юни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:25, 22.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още
мощна пясъчна буря промени повърхността марс

Пясъчните бури, които обвиват цялата планета се появяват в цикъл от шест до осем земни години, което се равнява на три до четири марсиански години.

Астрономите все още спорят по въпроса как и защо се формират тези стихии и се надяват да научат повече за този феномен като проучат данните от новата буря. Любителите астрономи могат да наблюдават Червената планета от Земята с обикновени телескопи. Заради пясъка, който напълно е обгърнал Марс и близостта на планетата до Земята, тя може да се види изключително ясно.

„Бурята е напълно видима от Земята. Тя се разразява бързо и често обвива голяма част от планетата и така прикрива детайлите на повърхността“, заяви д-р Робърт Мейси, заместник - изпълнителен директор на британското Кралско астрономическо общество.

„Сега е най-подходящият момент да наблюдавате Марс, тъй като планетата е разположена най-близо до Земята“, допълва ученият.

Учените от НАСА забелязаха заформящата се пясъчна буря на Марс на 1 юни. Към момента стихията продължава да вилнее на Червената планета, като значително затруднява работата на марсохода „Опортюнити“, изпратен да проучва четвъртата планета от Слънчевата система. Роувърът се захранва от слънчеви панели, но заради ниската видимост неговите батерии трябваше да бъдат изключени, за да се пести енергия. Според астрономите пясъчната буря на Марс вероятно ще приключи през септември и „Опортюнити" ще може отново да продължи с изследователската си работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Никой от БСП не каза откъде ще дойдат парите за техните мечти
Цветанов: Никой от БСП не каза откъде ще дойдат парите за техните мечти
Трима мигранти са били прегазени от влак в североизточната част на Гърция
Трима мигранти са били прегазени от влак в североизточната част на Гърция