НОВИНИ

Мощта на сухопътните сили

Сухопътни войски - най-голямата военна сила, усилено се подготвя по изпълнение на трите мисии - отбрана на териториалната цялост на страната, участие в международни мисии при решаване на въпроси по кризите и, в третата мисия - по осигуряване на безопасността на населението при аварии и кризи, каза Началникът на сухопътните сили генерал-майор Андрей Боцев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 06.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

В парада Гергьовден Сухопътни воиски участват с два блока и 35 единици бойна техника и 400 военни

Най голямото предизвикателство пред българския войник е да защити териториалната цялост на страната и логистична подкрепа за Гранична полиция, а от 12 април се участва в операция по прикритие на държавната граница съвместно с МВР каза началникът на Сухопътни воиски.

За съжаление мотивацията не е много висока днес, не скри генерал Боцев. Има над 2300 празни войнишки места и в момента има обявен конкурс за войници.

- Статистиката е тъжна, поради това, че имаме 1.3 човека за едно място, докато 2013 година когато проведохме конкурсите, имахме 5-6 човека за едно място, - каза началникът на Сухопътни воиски. - Конкуренцията е много голяма. На това най-вероятно се отразява кризата в армия, като се има предвид, че постоянните реорганизации, които се провеждат в армията, ниският социален статус - просто войнишката служба става непривлекателна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомени от родната казарма! Вижте журналистите от БНТ като войници (СНИМКИ)
Спомени от родната казарма! Вижте журналистите от БНТ като войници (СНИМКИ)
Как се става военен - водещите Спас Кьосев и Нора Арсова на изпит за войници
Как се става военен - водещите Спас Кьосев и Нора Арсова на изпит за войници