НОВИНИ

​Разкриват Център за инвазивна кардиология в МБАЛ-Смолян

Център за инвазивна кардиология ще бъде разкрит в Смолянската многопрофилна болница до край на годината. Това гарантира министърът на здравеопазването Петър Москов, който днес обсъди проекта за Национална здравна карта с директори на здравни заведения и кметове от Смолянска и Кърджалийска област.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
21:18, 23.02.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Министър Петър Москов отново беше категоричен, че Националната здравна карта не предвижда закриване на болници или профилни отделения. Нещо повече, за Смолян е заложено разширяване на обема от дейности с нови
легла за инвазивна кардиология.

Петър Москов - министър на здравеопазването: В рамките на тази година ще извървим всички процедури и съответно държавата се ангажира с финансирането на апаратурата и в Смолян ще има съответната структура за инвазивна кардиология, свързана със съответния щат. Те са и предвидени в здравната карта.

На срещата притеснения бяха изразени относно функционирането на по-малките лечебни заведения в Смолянска област, тъй като все пак общият брой болнични легла е орязан.

Мирослав Янчев - кмет на Златоград: Имаме спад в леглата от 139 легла по-малко от нашето предложение, което е много. Да, има 83 легла от тези 139, които са за долекуване, има логика в това нещо, но ние искаме малко повече да се завиши, т.е. да се намери някакъв баланс.

Затова комисията, работила по здравната карта на Смолянска област ще отправи ново аргументирано предложение до здравното министерство. Големият проблем според Петър Москов обаче е не конкретния брой на леглата в болниците, а незаетите практики в доболничната помощ. Дефицитът на лични лекари може да се преодолее с допълнително финансиране, смята здравният министър. Първата стъпка вече е направена с осигурените за тази година 36 милиона лева допълнително за доболничната помощ.

Петър Москов: Което означава огромно увеличение над 5 милиона броя изследвания нови, които вашите лекари ще могат да назначават, над 630 хиляди броя направления, които личните ви лекари ще могат да ви предоставят, за да получавате специализирана доболнична помощ, т.е. при специалисти, голямо увеличение на финансирането, т.е. гаранция на финансирането на всички профилактични прегледи при деца.

Увеличаването на средствата е пътят за пренасочване на медици в доболничната помощ, каза още министър Москов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телевизия Алма Матер с обновен студиен телевизионен комплекс
Телевизия "Алма Матер" с обновен студиен телевизионен комплекс
Споразумение за консултантски услуги във ВиК-сектора
Споразумение за консултантски услуги във ВиК-сектора