НОВИНИ

Московски: ​Процедурата за концесия на Летище София стартира през септември

Надявам се процедурата за концесионирането на Летище София да стартира през септември т. г. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той участва в Дванадесетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции България 2017" в столицата.

bnt avatar logo
от БТА
10:14, 15.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
московски ​процедурата концесия летище софия стартира септември

Московски информира, че вчера са се състояли разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект, каза министърът. Ангажиментът им ще бъде да актуализират всички анализи - финансово-икономически, социални и екологични, и да дадат концепция за самата процедура, посочи той.

Министър Московски каза, че ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера. Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ, припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

От днес роумингът отпада и на практика ще ползваме националния си тарифен план, където и да сме, ако не сме в отворена опция, коментира още в отговор на въпрос Ивайло Московски. Към регламента са се присъединили Норвегия и Исландия, посочи той. Московски подчерта, че процесът по отпадане на роуминга е бил изключително сложен и за него трябва да се отдаде дължимото на Европейската комисия. Операторите нямаха голям интерес от това, но в крайна сметка надделя интересът на европейските граждани и в частност този на българските, коментира министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещ телефон за бездомни кучета в община Сандански
Горещ телефон за бездомни кучета в община Сандански
​Цецка Цачева: Ще подам оставка, само ако премиерът я поиска
​Цецка Цачева: Ще подам оставка, само ако премиерът я поиска