НОВИНИ

Московското метро - една от най-сложните транспортни системи в света

От две години насам, в московското метро са въведени засилени мерки за сигурност. Всеки ден оттам минават над 8 милиона пътници. Московското метро е една от най-сложните, но и най-красиви транспортни системи в света.

bnt avatar logo
от Геновева Радева
20:13, 07.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

6 700 камери осигуряват непрекъснато видеонаблюдение на всички 200 метростанции. Камери има и на част от вагоните. В ситуационния център наблюдават и анализират информацията. Поддържат непрекъсната връзка с полицията, пожарната, Спешна помощ и кметството.

Константин Похомов - началник на Ситуационния център на Московския метрополитен: На входа на всяка станция е обособена наблюдателна зона, в рамките на антитерористичните мерки. Там има метал-детектори, скенери за проверка на багажа, както на летищата. Проверки се извършват избирателно и на съмнителни лица.

Всеки ден се реагира на сигнал за изоставен съмнителен багаж. На всяка станция има и колони с два бутона - SOS и информация. Гражданите най-често подават сигнали- по около 150 на ден - за изгубени документи за самоличност и нужда от медицинска помощ. Московчани не могат да си представят живота без метрото.

За 81 години то е спряло работа само за ден - през 1941 година. Тогава хората го ползвали като бомбоубежище - живеели там, женели се, раждали деца. В този ден настъпила невиждана паника - "щом затварят метрото, значи Москва е паднала, хитлеристите са нахлули..." Сталин побързал да отмени заповедта, за да успокои хората.

И заседанията на компартията се провеждали в метрото, като най-сигурно място. Всичко за историята на метрото може да се научи в специалния музей под земята. Има и библиотека. А екскурзоводът Дмитрий Аксьонов има впечатления и от софийското метро.

Дмитрий Аксьонов - екскурзовод в Музея на московското метро: Бях в София, много ми харесва вашето метро- съвременно, с красиви станции. И много се радвам, че там се движат нашите руски влакове.

А желаещите да карат влаковете в московското метро са много. Малки и големи ежедневно се състезават на специалните тренажори - съвсем безплатно. За някои забавлението се превръща в професия за цял живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тормозът от ало измамниците влошава здравословното състояние на възрастните
Тормозът от ало измамниците влошава здравословното състояние на възрастните
Зетят на Шериф Куаши е бил в полезрението на френските служби от август 2014 г.
Зетят на Шериф Куаши е бил в полезрението на френските служби от август 2014 г.