НОВИНИ

Москва е категорична, че няма информация по новия случай на отравяне с "Новичок"

Русия да обясни втория случай на отравяне с "Новичок", за това призова британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид. Москва беше категорична, че НЕ разполага с информация по случая. Британската полиция не бива да се замесва в "мръсни политически игри", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Засегнатите мъж и жена са в критично състояние. По разследването на инцидента, който се случва само 4 месеца след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия със същото вещество, работят повече от 100 души.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:47, 05.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

След срещата на британския правителствен съвет за спешни ситуации, вътрешният министър Саджид Джавид запозна депутатите с хода на случая с отровената двойка от Еймсбъри.

Саджид Джавид, министър на вътрешните работи на Великобритания: Абсолютно недопустимо е наши съграждани да бъдат нарочни или случайни мишени, а улиците, парковете и градовете - погреби за отрова. Сега светът гледа към Русия - не само заради Световната купа. Време е Русия да обясни какво точно се е случило.

След отравянето с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал през март, Лондон обяви, че е "твърде вероятно" зад атака да стои Русия, но не представи доказателства за това. Москва категорично отрече обвиненията. И сега от Кремъл заявиха, че нямат нищо общо с инцидента.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Разбира се, че сме притеснени. Това е поредният случай на използването на подобни вещества в Европа. От друга страна нямаме НИКАКВА информация какви химикали са използвани и как точно.

44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули са засегнатите от невропаралитичното вещество. Те са открити в дома им Еймсбъри, на 13 километра от СолсБъри, където бяха отровени баща и дъщеря Скрипал.

Сам Хобсън, приятел на отровената двойка: Предишният ден бяхме в Солсбъри и отидохме да пийнем нещо. Бяхме в много магазини, Чарли и Доун бяха в парка и там трябва да са се заразили, защото никой друг не е отровен.

Първоначалните данни сочат, че двойката е била на места, различни от онези, които са били обеззаразявани след инцидента със Сергей и Юлия Скрипал. Появи се хипотеза, че това са остатъци от "Новичок"-а, поразил бившия двоен агент и дъщеря му, но специалисти смятат, че за четири месеца веществото се е разградило. Няколко места в Еймсбъри са обект на обследване, но властите са категорични, че опасност за населнието няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но вероятно ще е постепенно
Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но вероятно ще е постепенно
Румен Радев призова Николай Колев - Босия да прекрати гладната си стачка
Румен Радев призова Николай Колев - Босия да прекрати гладната си стачка