Русия да обясни втория случай на отравяне с "Новичок", за това призова британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид. Москва беше категорична, че НЕ разполага с информация по случая. Британската полиция не бива да се замесва в "мръсни политически игри", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Засегнатите мъж и жена са в критично състояние. По разследването на инцидента, който се случва само 4 месеца след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия със същото вещество, работят повече от 100 души.

След срещата на британския правителствен съвет за спешни ситуации, вътрешният министър Саджид Джавид запозна депутатите с хода на случая с отровената двойка от Еймсбъри.

Саджид Джавид, министър на вътрешните работи на Великобритания: Абсолютно недопустимо е наши съграждани да бъдат нарочни или случайни мишени, а улиците, парковете и градовете - погреби за отрова. Сега светът гледа към Русия - не само заради Световната купа. Време е Русия да обясни какво точно се е случило.

След отравянето с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал през март, Лондон обяви, че е "твърде вероятно" зад атака да стои Русия, но не представи доказателства за това. Москва категорично отрече обвиненията. И сега от Кремъл заявиха, че нямат нищо общо с инцидента.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Разбира се, че сме притеснени. Това е поредният случай на използването на подобни вещества в Европа. От друга страна нямаме НИКАКВА информация какви химикали са използвани и как точно.

44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният Чарли Роули са засегнатите от невропаралитичното вещество. Те са открити в дома им Еймсбъри, на 13 километра от СолсБъри, където бяха отровени баща и дъщеря Скрипал.

Сам Хобсън, приятел на отровената двойка: Предишният ден бяхме в Солсбъри и отидохме да пийнем нещо. Бяхме в много магазини, Чарли и Доун бяха в парка и там трябва да са се заразили, защото никой друг не е отровен.

Първоначалните данни сочат, че двойката е била на места, различни от онези, които са били обеззаразявани след инцидента със Сергей и Юлия Скрипал. Появи се хипотеза, че това са остатъци от "Новичок"-а, поразил бившия двоен агент и дъщеря му, но специалисти смятат, че за четири месеца веществото се е разградило. Няколко места в Еймсбъри са обект на обследване, но властите са категорични, че опасност за населнието няма.